Всього у країні створено і знаходяться у різному ступені готовності (від прямої участі в АТО до стадії формування) тридцять спецпідрозділів МВС особливого призначення. Із загальною плановою чисельністю 5660 чоловік, з яких вже близько 3000 чоловік проходять службу. Робота по створенню цих спецпідрозділів з нуля – дуже не проста, і у кадровому плані, і в матеріальному, і в контексті співвідношення цього нового з архаїчною системою МВС. Але просуваємось вперед хорошими темпами, – міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков

У бою поблизу Луганська загинуло чотири бійці батальйону "Айдар"

Бійці батальйону "Айдар" – вчорашня самооборона Майдану – їдуть в саме пекло війни. Це вони звільнили місто Щастя, що на Луганщині, від терористів. А вже за декілька днів потрапили у засідку в передмісті Луганська. Чотири солдати полягли через зраду.

Батальйон "Азов" звільнив від терористів Маріуполь

Операція проводилась штурмовими групами. На той час там було по нашим даним близько від 60 до 80 озброєних бойовиків. Озброєні були в основному автоматичною зброєю, мали декілька кулеметів, мали, як виявилося, гранатомети, – розповідає командир корпусу батальйону "Азов" Андрій Білецький.

У батальйоні "Азов" воюють бійці з Росії, Білорусі, Італії, Швеції

Основа батальйону – члени Соціал-національної асамблеї. Деякі спершу називали себе "чорними чоловічками". До лав "Азову" увійшли також громадяни Росії, Білорусії, Швеції, Італії. Таких бійців, кажуть командири, тут 2 чи 3 десятки.

У батальйоні "Донбас" воюють також жінки

Батальйон "Донбас" на 75 % сформований з мешканців однойменного регіону. На рівні з чоловіками тут воюють жінки. Саме "Донбас" взяв під охорону п'ять західних регіонів Донецької області. У трагічному бою, у селі Карлівка Мар'їнського району, загинуло п'ять солдат батальйону. Бійці не показують облич. Де вони перебувають, не знають навіть рідні.

У небезпечні відрядження бійців споряджають благодійники. Держава обмежується мінімумом, який, втім, не завжди придатний для бою.

Цю форму, яка на нас, нам видали один комплект, який під бронежилетом завонюється за дві години. І коли в ньому знаходишся цілий день, то неможливо просто в ньому бути. Вона фізично зносилась. І за цей час нам другу форму ніхто уже й не видав, – каже командир взводу Першого резервного батальйону Нацгвардії Євген Іваненко.

Від держави і від міністерства внутрішніх справ ми отримали лише зброю. При чому зброю не найкращої якості. У нас було тридцять, здається, автоматів, які купувалися ще за радянських часів і вони мали направлятися в Анголу. Дуже довго їх пристрілювали і маємо проблему, що вони за кілька хвилин вже ржавіють. І велика проблема зараз з транспортом. В нас фактично не було транспорту. І за останні часи ми знайшли три камази. Зробили з них бронетехніку. І на цьому пересуваємося, – поділився командир п'ятої роти добровольчого батальйону "Азов" Дмитро Лінько.

Бійців Нацгвардії "захищали" вкриті цвіллю бронежилети

Такий досвід безцінний, хоча бійці воліли б його не мати. Хлопці вже знають, що таке смертельна небезпека і... непридатні для захисту бронежилети.

Відправляли нас з простими бронежилетами внутрішніх військ, це другий клас захисту, який ніж проб'є. Ще й привезли з якихось складів, вони сиві були, цвіллю покриті. Було привезли хліб, причом привезли хліб на неділю, один раз привезли, щоб ми користувались цілу неділю, під кінець неділі той хліб уже їсти неможливо. Половина булки в цвіллі, середину розрізаєш, всередині цвиль, – розказав командир третьої роти Першого батальйону Національної гвардії Тарас Жеребецький.

Успіх АТО залежить від ефективної координації підрозділів, – солдати

Але головною проблемою добровольці та досвідчені бійці називають все ж таки брак часу для тренувань та неузгодженість наказів керівництва.

Є міністерство внутрішніх справ, є міністр оборони. Які в них там стосунки між собою, ми не знаєм. А має бути якийсь штаб, який координує. Коли ми познайомились з якимось командиром, ми знаємо – ось командир, ось я у нього в телефоні, я з ним можу домовитися. Але штабу якогось координаційного не існує. Ну з ким можна дати запит, хто там зараз знаходиться на тому-то, тому блокпості, кому можна подзвонити. Це фактично робиться через телефони, – командир п'ятої роти добровольчого батальйону "Азов" Дмитро Лінько.

Такий короткий термін підготовки – це можна називати підготовкою гарматного м'яса. Протів кого вони будуть працювати? Вони будуть воювати проти тих, хто вже майже 20 років воює, – зазначив голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький.

Ми приїхали під вечір, ложитись спати. Спали ми на землі, на бронежилетах і дехто в автобусах, на кріслах, оце таке було забезпечення. Хоча полковники внутрішніх військ, генерали, які там є, сидять, навіть задниці своєї не піднімуть, щоб сісти на той самий БТР кудись виїхати, чи перевірити блокпости, в палатках жирують на шашликах, – розповідає командир третьої роти Першого батальйону Національної гвардії Тарас Жеребецький.

Добровольці воюють фактично задарма

Матеріальне заохочення бійцям, які воюють за Батьківщину, держава обіцяє мізерне – від двох з половиною тисяч для солдат, до п'яти з половиною – для старших офіцерів.

Формально ми мали б одержувати якусь там зарплату і так далі, але на сьогоднішній день мені такі приклади невідомі, щоб хтось отримав якусь зарплату. Частина батальйону оформлена офіційно, пройшли якісь там процедури, це все відбувається дуже довго, дуже натужно, вже два місяці триває.... – розказав заступник командира батальйону "Азов" з виховної роботи Олег Однороженко.

У кожного батальйону свої благодійники

Але волонтери не дають захисникам занепасти духом. Наприклад, самооборона Тернопільщини опікується двома місцевими батальйонами. Вже скупились на 100 тисяч гривень.

Щоб забезпечити нормального бійця на всі 100% – це на кожного бійця треба порядку 10 тисяч доларів виложити. Частково закупили бронежилети, взуття: літні бєрци, карімат, спальні мішки, форму. Форма в батайону має бути чорна. Але в таких умовах, як вони там, чорна форма це є мішень, тому було прийняте рішення ще взяти їм військову зелену форму, – поділився активіст "Самооборони Майдану Тернопільщини" Роман Павлишин.

56-й Батальйон Тернопіль безпосередньо підпорядковується обласному управлінню внутрішніх справ в тернопільській області. Але враховуючи ситуацію, яка на сьогоднішній день склалась в державі, батальйон фінансується за допомогою волонтерів, за допомогою меценатів, – зазначив заступник начальника УМВС України в Тернопільській області Олег Ляхович.

Через брак амуніції частина батальйону "Чернігів" відмовилась іти на Схід

Попри усі негаразди у зону АТО добровольчі батальйони вирушають тихо, без зайвих нарікань. Але мовчать не всі. Зі скандалом відправляли на схід батальйон "Чернігів". Через брак обмундирування частина добровольців звільнилась.

На Івано-Франківщині жінки не пускали батальйон на війну

В Івано-Франківській області жінки зібралися під військовою частиною і вимагають не відправляти чоловіків та синів на війну.

Нема з чим воювати, послали з дірявою каскою.... – кажуть жінки

Міноборони не придбало бронежилети за "народні" кошти

У травні область перерахувала Міністерству оборони два з половиною мільйони гривень на спорядження бійців. Однак, бронежилетів не придбали. Кажуть, фірма-постачальник не встигає їх виготовити. Франківщина вимагає повернути гроші.

Якщо з кожного по трохи зібрати, по 10, по 20, по 50 гривень, то вибачте, я думаю, що можна вирішити усі питання. У нас немає іншої альтернативи, наша область 1 млн 400 людей, 700 чоловік служить у нас на сході, – підкреслив голова Координаційного центру швидкого реагування Юрій Романюк.

Дошки потрібні для обладнання, будем так казати, грубо нари називається. Для обладнання місць, де будуть відпочивати бійці, – каже командир 5 батальйону територіальної оборони Віталій Комар.

Батальйони скаржаться на зраду з боку правоохоронців Сходу

Водночас, кількість батальйонів росте чи не щотижня. Готовий їхати на схід батальйон "Миротворець" – ветерани миротворчих місій, за плечима яких великий досвід бойових дій. На базі батальйону "Донбас" створюється нове добровольче угрупування "Крим". За словами командира Семена Семенченка, це понад 2 тисячі резервістів, які готові воювати за свою країну.