За словами Руденко, громадська організація "Кредитний майдан" була створена саме позичальниками, які взяли валютні кредити — це середній клас, люди, які мають добру освіту, вони хочуть жити добре.

"Вони мали на це повне право, і в свій час у 2006 - 2007 роках взяли валютні кредити для того, щоб покращити стан сім’ї, отримати окреме житло. В цей період така можливість була — економіка та курс валют був достатньо стабільним", — зазначила Руденко.

Національний банк України нам гарантував стабільність гривні, тому середній клас взяв ці валютні кредити. Через стрибок курсу у зв’язку з ситуацією в країні виплатити їх зараз просто неможливо,
— каже фахівець.

Читайте також: Ймовірно, Путін вирішив піти за схемою Придністровського конфлікту, — Геращенко

"Дуже складно сказати, який був курс, в середньому доларовий кредит брали по курсу 5,05 — і це дуже символічна сума", — говорить Тетяна Руденко.

В 2008 – 2009 роках, коли настала перша криза – в людей просто немає можливості виплачувати ці кредити, особливо райони, де катастрофічно немає роботи,
— наголосила
керівник громадської організації "Кредитний майдан".

Вона додала, що в той час не було прийнято жодного закону, який би допоміг позичальникам вийти з цієї складної ситуації.

"Основна маса населення прийняла на себе цей удар стрибка курсу з 5,08 гривні за долар. Все навантаження лягло повністю на позичальників.", — заначила Руденко.

Читайте також: Субсидії людям треба давати на утеплення будинків, а не на встановлення котлів, — експерт

Навіть Арсеній Яценюк казав, що курс більше дванадцяти гривень за долар — смертельно для країни. А зараз — це 14,5 гривень за долар,
— додала керівник громадської організації "Кредитний майдан" Тетяна Руденко.