Власноруч же зароблених коштів аграріям на розвиток не вистачить.

“Як тільки поступив на ринок новий урожай, ми порахували, скільки було затрачено на гектар в перерахунку на тонну. Ми подивилися ринкову ціну й побачили, що маржа зернових упала практично в мінус”, - каже аналітик ринку зернових Єлизавета Малишко.

Таким чином, констатують аналітики, нині наша аграрна галузь у гіршому становищі, аніж у кризовому 2008 році. Вартість українських аграрних активів і без того невисока, однак зниження триває і надалі. Тому наступний рік може стати роком радикального падіння українського агросектору, попереджають фахівці.

“Він буде падати в 2012-му році. Що треба, аби змінилася ситуація: треба сильніший, працездатніший фінансовий сектор. Він на сьогодні не здатен кредитувати наших аграріїв. І це велика проблема, бо лише дуже мала частина наших аграріїв має доступ до іноземних інвестицій і кредитів”, - каже директор стратегічного планування консалтингової компанії Богдан Хом’як.

Аби ж українські аграрії не допустили падіння галузі, наступного року їм необхідно інвестувати в свої господарства більше 30 мільярдів доларів. Це мінімальні потреби, підрахували фахівці. Натомість очікувані інвестиції в галузь - максимум 18 мільярдів доларів. Тому на модернізацію сільського господарства грошей знову не буде.