"Військові дії сил Російської Федерації є порушенням міжнародного законодавства і суперечать принципам Ради НАТО - Росія та Партнерства заради миру. Росія повинна поважати свої зобов'язання, взяті в рамках Хартії ООН і у відповідності з духом і принципами ОБСЄ, на яких засновані мир і стабільність в Європі. Ми закликаємо Росію до деескаллаціі напруги", - йдеться в заяві.

Крім того, Північноатлантичний альянс закликає РФ поважати свої міжнародні зобов'язання в рамках Будапештського меморандуму і Харківських угод, а також "відвести свої війська на бази, утриматися від будь-якого втручання будь-де в Україні".

Читайте також: Генсек НАТО назвав дії Росії загрозою безпеки в Європі

"Ми закликаємо обидві сторони негайно шукати мирне вирішення за допомогою діалогу з міжнародною допомогою і допомогою направлення міжнародних спостерігачів, під егідою ООН або ОБСЄ", - заявили в НАТО.

Окрім того, Альянс закликав українську владу гарантувати, що права етнічних та інших меншин в Україні захищені відповідно до європейських стандартів. У НАТО підтвердили, що підтримують український суверенітет.

У ході прес-конференції після засідання генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен не виключив проведення засідання Ради Росія – НАТО.

Нагадаємо, вчора на засіданні Радбезу ООН представник Сполучених штатів заявила, що в Крим потрібно негайно відправити міжнародних спостерігачів.

Сьогодні у Відні має зібратися надзвичайне засідання ОБСЄ. Делегації всіх 57 держав-учасниць запрошуються на позачергову зустріч щодо кризи в Україні.