Про це сказав радник голови СБУ Маркіян Лубківський в ефірі "5 каналу", інформує прес-служба СБУ.

За його словами, служба має беззаперечні докази, що вчорашня акція із залученням військовослужбовців Нацгвардії підбурювалась 18-им центром ФСБ, який планує та намагається організувати інформаційні атаки проти України.

Лубківський зазначив, що подібні акції планувалися в Харкові, Херсоні, Миколаєві, Запоріжжі, Одесі, Вінниці, Дніпропетровську та Павлограді.

Він розповів, що російські спецслужби застосовують дуже просту схему: під час великих українських свят або ухвалення важливих рішень в парламенті збурюється ситуація за допомогою невідомих молодиків, а потім це відео тиражується російськими ЗМІ.

Лубківський наголосив, що провокація з нацгвардійцями підбурювалась через соціальну мережу "ВКонтакте".

Через групи "Сопротивление Новороссии" і "Антимайдан" протягом останніх тижнів поширювалась заклики до протесту проти "нацистського маршу", проти "бандерівського свавілля" тощо.

За його словами, виявлено декілька найбільш активних груп: "Жизнь солдата", "ДМБ Солдати", "Клуб78497335" тощо.

Радник голови СБУ розповів, що адміністраторами цих груп є громадяни Російської Федерації, в основному із Санкт-Петербурга - "Ксенечка Федорова", "Александр advokat Уланев" та інші.

"Строковики виявилися просто жертвами цієї провокації. Ми просимо бути максимально обережними. Йдіть з цієї мережі ("ВКонтакте")", - закликав Лубківський.

"Російська пропаганда намагається відкрити другий фронт. Та їм це не вдалося зробити. Ми не дали можливості негідникам розгорнути цей другий фронт", - наголосив він.