Рідкий метал

На шляху до створення справжнього робота T-1000 з кінофільму "Термінатор 2" – науковці з університету Північної Кароліни навчилися керувати формою та рухом рідкого металу.

Дослідники помістили невелику кількість спеціального сплаву галію та індію у воду і подали на нього напругу. Під впливом електрики краплини металу почали змінювати свою форму і навіть рухатися у потрібному напрямку.

Розробники вважають, що у майбутньому їхню технологію можна буде використовувати в мікроелектроніці та оптиці. Приміром, створювати електросхеми для антен, які зможуть змінювати форму і приймати сигнали різних типів. Або ж дзеркала для камер і телескопів, які дозволять динамічно змінювати фокусування.

Фітнес-трекер

Компанія Intel спільно з Basis Science представила свій перший фітнес-трекер. Ґаджет під назвою Peak – це багатофункціональний пристрій у вигляді звичайного наручного годинника. Він обладнаний оптичним сенсором серцевого ритму, датчиками температури та шкірно-гальванічної реакції.

Крім того пристрій вміє підраховувати пройдену відстань, кількість кроків і спалених калорій, стежити за прогресом тренувань та фазами сну. Дані відображаються на монохромному енергоефективному дисплеї, а також доступні у фірмовому мобільному додатку. Peak може працювати у парі з пристроями на базі Android та iOS через Bluetooth. Крім зазначених можливостей, ґаджет здатний відображати повідомлення про дзвінки, події, SMS та електронну пошту.

Фітнес-трекер витримує занурення на глибину до 50 метрів, а час автономної роботи сягає чотирьох днів. У продажу Peak з'явиться в листопаді. Ціна – 200 доларів.

Робот-восьминіг

Грецькі науковці розробили робота, який виглядає і рухається як справжній восьминіг. Апарат має силіконові щупальця, в кожному з яких є індивідуальний моторчик. Переміщається механічний восьминіг зі швидкістю 18 см/сек.

За словами розробників, у перспективі їхнє творіння можна буде використовувати для підводних досліджень.