“Трагічні події 18 лютого – це не сценарій української політичної опозиції, яка була, є і буде прибічницею винятково мирних форм протесту. Ми ніколи не закликали, не закликаємо і не будемо закликати людей до зброї. Це - наша принципова позиція. Смерть кожної людини - особиста трагедія кожного з нас”, - йдеться в заяві опозиції, оприлюдненій на сайті “Батьківщини”.

На думку опозиціонерів, причиною вчорашньої трагедії є “три місяці глухоти Януковича до вимог Майдану в купі з постійною провокативною грою м'язами, потуранням безкарній агресії проти людей з боку силових структур та кримінальних елементів (так званих тітушок)”.

“Вести переговори із режимом, чия політика призвела до смерті багатьох людей, - справа вкрай неприємна, але ми зобов’язані зробити все можливе і навіть неможливе, щоб запобігти подальшому кровопролиттю”, - сказали депутати.

Опозиційні лідери вважають, що “Янукович перш за все має забезпечити повне перемир’я, гарантувати відсутність силового тиску на Майдан, відвести внутрішні війська та спецпідрозділи із зони безпосереднього контакту з Майданом, відмовитися від спроб "розчистити, розчавити чи придушити" Майдан”.

Читайте також: Янукович хоче, щоб люди пішли з Майдану, — Кличко

“Розпуск” Майдану як передумова, висунута Януковичем опозиції, є контрпродуктивною та відірваною від реалій. Не ми збирали Майдан, і не нам його розпускати! Люди самі вирішать, як їм бути – в залежності від того, коли і в який спосіб буде задоволено їхні вимоги”, - заявили політики.

На думку Кличка, Яценюка та Тягнибока, в країні відбувається повстання проти Януковича особисто і люди вимагають “вже не просто відставки Януковича, а суду над ним”.

Читайте також: Ми будемо стояти з людьми, — Яценюк

“Залишаються лічені години, щоб трагічний процес не став незворотнім”, - підсумували опозиціонери.

Нагадаємо, "Батьківщина" у Twitter із посиланням на Штаб національного спротиву повідомляє, що сьогодні на 18:00 влада готує новий штурм Майдану.