На думку Землянського, газові контракти у Брюсселі все ж підпишуть. Всі перепони, які були на шляху, щоб не домовитись — вони вже зняті, а саме: політичні перепони, проблема фінансового порядку та формат, в якому буде укладено угоду — чи це міжурядовий протокол чи буде додаткова угода.

Також треба розуміти, що цей документ не має зашкодити процесу в Стокгольмі, тобто — не має торкатися контракту, який затверджується українською стороною,
— наголосив експерт.

Він зазначив, що мова йде про тимчасову угоду до 31-го березня, а сам контракт оскаржується в арбітражі, і якщо українська влада його змінить, то це змінить предмет позову, чого не можна робити.

Має бути форма, яка не зашкодить розгляду арбітражу,
— каже Валентин Землянський.

Читайте також: В нас не було можливостей висловити свої пропозиції, — Соколенко

Він додав, що для України прийнятною ціною за газ буде така — чим дешевше, тим краще.

За словами експерта, були поступки стосовно погашення заборгованості не в 5,3 млрд доларів, як вимагала Росія, а 3,1 до рішення Стокгольмського арбітражу — за ціною 269 доларів за тисячу кубічних метрів газу будуть гасити борги. Це достатньо прийнятна для України ціна.

Європа стоїть на своїх проєвропейських позиціях — відстоює власні інтереси. Німеччина в першу чергу буде відстоювати саме інтереси Європи,
— говорить Валентин Землянський.

За його словами, Європа піклується про себе, тому що історично склалося ще з радянських часів, коли будувалася газотранспортна система Радянського Союзу та України в тому числі — йде постачання газу в Україну, йде транзит.

Нема постачання — немає транзиту, і це добре розуміють в Європейському Союзі,
— зазначив експерт.