На думку експерта, Південного Сходу як території України, де спостерігалися схожі електоральні настрої, вже не буде. Причину такого поділу Карасьов пояснює тим, що Південь і Схід України завжди різнилися за соціальним становищем, наявністю олігархів та територіальним розташуванням по відношенню до Росії.

Читайте також: Путін вважає мешканців західної України людьми другого сорту

"По-перше, рівень соціальних стандартів – далекий Схід (Донецьк і Луганськ) більш бідний, аніж Херсон, Миколаїв чи Одеса. По-друге, на Півдні України ніколи не було українських олігархів, що зацікавлені у певній незалежності, навіть умовній, від Києва, щоб забезпечити собі індульгенцію, сатисфакцію і преференції від київської влади. І по-третє – кордон з Росією", – сказав він.

"На Донеччині та Луганщині – це великий сухопутний кордон, який не облаштований, дирявий. Поєднання цих факторів в сукупності розділяє Південний Схід на Південь (Одеса, Херсон, Миколаїв, частково Дніпропетровщина, Запоріжжя), Схід (Харків, Суми) і Далекий Схід (Луганськ і Донецьк) ", – зазначив Карасьов.

Читайте також: Путін нагадав, що “має право” ввести війська в Україну

На його думку, сьогоднішня ситуація у цих регіонах збережеться і суттєво вплине на електоральну картину України на президентських виборах.

"Якщо брати сьогоднішню геополітичну кон’юнктуру, то безумовно вплине. Це доводить, що немає ніякої Новоросії, яку собі уявляє Путін. Це розбиває стратегію на геополітичні та імперіалістичні претензії Росії", - зауважив політолог.