Причина - в тому числі і нещодавня зміна законодавства, але головне - те, що окремі регіони охоплені фактично бойовими діями.

"Члени виборчих комісій, звичайно, бояться, особливо в тих регіонах, де діють сепаратисти, чи зможуть вони забезпечити відкриття дільниць, видачу бюлетенів, голосуання. Звичайно, з цими проблемами буде боротись не ЦВК, а правоохоронні органи та спеціальні служби. Звичайно, найбільш важко працювати виборчим комісіям у Слов'янську, Краматорську, де вони фактично не працюють, і, швидше за все, вибори там на більшості дільниць так і не зможуть відбутися", - каже співробітник аналітичного центру "Політика" Ігор Попов.

В окремих регіонах Донбасу, де владу утримують сепаратисти, підготовка до виборів наразі неможлива. Кільком містам Донеччини - Слов'янску, Єнакієвому, Сніжному, Амвросіївці і Краматорську - закрили доступ до реєстру виборців. Приміщення із серверами у цих містах намагались захопити чи захопили бойовики, які могли отримати доступ до персональних даних виборців. Але навіть якщо 25 травня на Сході і не відкриється частина виборчих дільниць, вибори все одно відбудуться - така норма нового закону.

"Незалежно від кількості дільниць та виборчих округів, на яких голосування не відбувється в силу певних причин, вибори в Україні визнаються такими, що відбулися, і ЦВК в будь-якому разі встановить результати виборів, і 25 травня голосування відбудеться на всій території України", - пояснив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

Сепаратисти, які називають себе "Донецькою народною республікою", захопивши владу у деяких населених пунктах, пообіцяли не допустити проведення виборів у регіоні. Натомість обіцяють організувати референдум з питанням про державну незалежність "Донецької народної республіки". Відбутись цей захід може 11 травня. Але легітимна місцева влада - жодна з облрад чи райрад - рішень про референдум не ухвалювала.

"На сьогоднішній день все те, що проводиться на площах в присутності 1-2-3 тисяч людей, оголошуються якісь референдуми від так званих "народних губернаторів і мерів" - це тотальна профанація, пов'язана з одним - на сьогодні ні одна обласна рада, ні районні ради не підтримали цю ідею", - заявив керівник фракції "Батьківщини" у ВР Сергій Соболєв.

Українська влада переконана, що мета Кремля - зірвати президентські вибори в Україні. Адже після того, як вибори визнають у світі, твердження Москви про нелегітимність влади в Україні не матимуть жодного сенсу. Міжнародні спостерігачі вже прибувають до України, на цих виборах їхні повноваження значно збільшені.

"Статус спостерігачів піднятий, оскільки вони є суб'єктом виборчого процесу, вони наділені всіма правами, які мають і самі кандидати на пост президента України та виборчі комісії. Спостерігачі можуть бути будь-де і під час підрахунку голосів, підведення підсумків голосування і під час встановлення результатів виборів", - розповів суддя Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович.

У ЦВК сподіваються, що усі окружні виборчі комісії на Донеччині та Луганщині до дня виборів запрацюють. Губернатор Донеччини Сергій Тарута пообіцяв перші чесні вибори в регіоні. Втім, експерти прогнозують, що явка на Донбасі буде вкрай низька.

"Донецька, Луганська області - сумарно біля 50% людей не визначились, або не підуть на вибори, або голосують проти всіх. По-перше, це питання про те, чи потрібні ці вибори Донбасу, а по-друге, це питання до кандидатів, які ще повинні поборотися за електорат Сходу", - зауважив працівник соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович.

У Криму вибори не відбуватимуться - українська влада не може там створити ні звичайні виборчі дільниці, ні для голосування за кордоном. Тамтешнім українським громадянам, які все ж хочуть проголосувати на виборах, доведеться для цього їхати на материкову Україну.