Щодня школярі, несучи в школу портфель з підручниками, наражають на небезпеку не лише свій хребет, але й весь організм.

Щодня в кабінет до ортопеда приходять десятки школярів з проблемами постави. За неофіційною статистикою, 90% дітей шкільного віку мають проблеми опорно-рухового апарату.

“Страждає весь опорно-руховий апарат у дитини, страдає хребет, тому що хребет у дітей недорозвинутий, він ще не сформований до таких важкостей. По-друге - стопи страдають, тому появляється плоскостопість і йдуть всі порушення в поставі, кіфози, сколіотичні порушення, сколіози звідси виникають”, - каже завідуючий хірургічним відділенням міської дитячої поліклініки Дмитро Іванущак.

Згодом ці болячки переростають в серйозні хвороби. Зараз навіть 7-річні діти хворіють на остеохондроз, а сколіози призводять до деформації та зміщень внутрішніх органів. Аби вберегти дітей від таких наслідків, в Мінохорони здоров’я розробили норми, за якими вага всього шкільного приладдя фіксована в залежності від віку дитини. Скажімо, портфель п’ятикласника повинен важити не більше 3-х кілограмів. На ділі ж його вага сягає 5-ти кілограмів, що майже вдвічі перевищує норму МОЗ.

Вчителі про проблему знають, але й без підручників на уроці ніяк.

“З мовниками, тут однозначної думки серед філологів не має, тому що обов’язковою формою роботи в нас на уроці є робота з підручником, тому обов’язково на парті повинен бути хоч один підручник”, - каже заступник директора ЗОШ №2 Тетяна Стойка.

Також медики забороняють носити шкільні сумки на одному плечі, а батькам радять постійно слідкувати за поставою дітей, більше гуляти з ними на свіжому повітрі та допомагати з портфелями.