Та ця колискова має ще одну заслугу. При чому світового масштабу. Українська народна мелодія стала натхненням для хіта Summertime.

У 1930-ті роки, Америка переживала золотий час гангстерів, казино та підпільного алкоголю в обхід сухому закону. У кафе на околиці міста починають звучати перші ноти джазу. Саме в цей час до Нью-Йорка із гастролями приїздить українська капела під керівництвом Олександра Кошиці, – доволі популярний колектив, який об'їздив чи не всю Європу та Америку.

Одним із кращих його номерів була якраз колискова "Ой ходить сон коло вікон". Не могла пропустити такого концерту і родина Гершвінів, яка декілька років тому емігрувала сюди з Одеси. Тим більше що в сім'ї ріс молодий композитор Джордж.

Хто б міг подумати, але за 5 років після українського концерту в Нью-Йорку презентували оперу "Поргі і Бесс" з піснею Summertime. Музичні критики одразу помітили схожість із колисковою, хоча очевидно було, що Гершвін додав нове аранжування й поклав український мотив на блюзовий ритм.

За рік пісня вийшла за межі оперного театру. Спочатку її переспівала Billie Holiday, а далі пісня опинилася в репертуарі чи не всіх джазових музикантів. Класикою стало виконання Ella Fitzgerald і Armstrong.

Далі були Miles Davis, The Beatles, Janis Joplin, Whitney Houston та навіть президент США Білл Клінтон на саксофоні. Вважають, що за кількістю різних виконань арія випередила навіть відомий хіт Yesterday групи The Beatles.

Та головне, що малеча на іншому континенті тепер засинає під такі ж чудові мелодії, як і українські дітлахи.

Читайте також: Син українського кріпака приніс світові прикладну механіку