Сьогодні зранку на сайті Президента з'явилися перші укази про призначення нових міністрів уряду Миколи Азарова.

Азарові віце-міністри

Першим віце-премєром призначають екс-голову Нацбанку Сергія Арбузова. Він замінив Андрія Клюєва. Обрання на цю посаду голови НБУ Сергія Арбузова або секретаря РНБО Андрія Клюєва прогнозували більшість політологів, зокрема, політтехнолог Тарас Березовець.

До речі, саме за його головування (Арбузова) Національний банк України запропонував, аби 15% збору з продажу фізичними особами готівкової іноземної валюти запровадили як постійну практику, а не тимчасовий захід.

Ще троє нових віце-прем'єрів – Юрій Бойко, Костянтин Грищенко та Олександр Вілкул.

Серед останніх заяв Бойка: імпортування газу з Німеччини через Угорщину Україна почне з 2013 року; наступного року Україна планує купити ще менше російського газу.

Найяскравіший із цієї трійки, звісно, Грищенко, який хоч і не досяг повного порозуміння із ЄС, та заявив, що Сполучені Штати Америки, Європейський Союз і Росія підтримують підходи України до вирішення проблем на рівні Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Вілкул до цього призначення був головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Йдемо далі. Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк зберіг свою посаду.

Як знаємо, за свого міністрування Присяжнюк ініціював проект "рідне село". Саме таку ностальгічну назву має ініціатива міністра, спрямована на сприяння економічному розвитку сільських територій й дрібних селянських господарств.

На своїй посаді залишився й міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

За нього відбулося розслідування двох найгучніших справ:

- Зґвалтування та вбивство Оксани Макар. Як відомо, садист дівчини отримав довічне ув'язнення.

- "Караванський стрілець", який розстріляв охоронців у київському супермаркеті. Ярослава Мазурка майже одразу звинуватили у злочині. В результаті, після смерті Мазурка у МВС із повною впевненістю заявили, що злочин в "Каравані" вчинив саме він.

Три квіточки прем'єра

Найяскравішим призначенням стало жіноче тріо у обличчях Раїси Богатирьової, Олени Лукаш, а особливо – Наталії Королевської.

Саме за Богатирьової, яка до цього також займала посаду міністра охорони здоров'я, Кабінет міністрів відмінив паперові медичні картки, а МОЗ закупило у сина Богатирьової ліків на 3 мільйони гривень.

Олена Лукаш стала Міністром КМУ. Найбільше вона запам'яталася українцям із листопада-грудня 2004-го, коли стала учасником розгляду в Верховному Суді України скарги про визнання недійсними результатів виборів Президента України (представляла інтереси Януковича).

Лідерка партії "Україна–вперед" Королевська, яка не подолала 5%-вий бар'єр та не пройшла до парламенту, стала найнеочікуванішою персоною в Уряді. Прем'єр Азаров одразу доручив новому міністрові соціальної політики Королевській контролювати питання виплати заробітної плати українцям.

"Свіжа" кров

Колишній голова Державної геологічної служби Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, а з травня 2012 року голова Державної служби геології та надр України Олег Проскуряков сьогодні призначений на посаду міністра екології та природних ресурсів України.

Екс-члена Постійної комісії з питань Чорнобильської катастрофи, екології та використання природних ресурсів Едуарда Ставицького призначили на посаду Міністра енергетики та вугільної промисловості.

А колишній заступник голови Ради Національного Банку України, а з квітня 2012 року й голова Ради НБУ Ігор Прасолов зайняв крісло міністра економічного розвитку і торгівлі.

Ще одне гучне призначення: місце екс-міністра закордонних справ Костянтина Грищенка зайняв екс-заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах (з грудня 2007 року) Леонід Кожара.

Свого часу він заявляв, що Резолюцію Сенату США, у якій ідеться про застосування санкцій щодо українських чиновників, причетних до переслідування колишнього прем’єр-міністра, не сприймають серйозно ні у вітчизняному МЗС, ні в провладній партії.

Колобов і Табачник на своїх місцях

Незмінним залишився і епічний міністр освіти й науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник.

До цього призначення була готова й опозиція, яка називала його найімовірнішим кандидатом на міністра освіти, так як, за її словами, це вигідно владі.

Безперечно, Табачник запам'ятався блискавичною реакцією на "мовний" закон, так як одразу після його прийняття запевнив, що у його відомстві вже готові роздавати школярам підручники російською. За його словами, з 2 млн 60 тисяч підручників 1 млн 991 тис. – російською мовою.

А невдовзі заявив, що міністерство не видаляло з підручників теми Голодомору та УПА.

"Підручники пишуть фахівці. Якщо ви думаєте, що міністерство пише підручники, ви погано орієнтуєтесь", – запевнив Табачник.

Також свого часу Табачник саркастично заявив, що лідер ОУН Степан Бандера перебував у "чудовому концтаборі", а покарали його за те, що він не виконував завдань нацистів.

Окрім цього, міністр освіти скасував оцінки із фізкультури, натомість, учні отримуватимуть "зараховано" або "незараховано". А учням, які займаються в спортивних секціях, залік буде отримати простіше.

Свою посаду зберіг і міністр фінансів України Юрій Колобов, за якого Кабмін затвердив скандальний Держбюджет на 2013 рік.

"Бюджет абсолютно реалістичний, всі фінансові показники оптимально збалансовані, нарощування надходжень до бюджету в першу чергу планується за рахунок зростання економіки", – казав міністр фінансів.

У той же час міністром інфраструктури, міністром оборони та міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства призначають Володимира Козака, Павла Лебедєва та Геннадія Темника відповідно.

Козак відомий як екс-генеральний директор Державної адміністрації залізничного транспорту України.

Лебедєв на парламентських виборах 2012 року балотувався в одномандатному окрузі 224 у місті Севастополь від Партії регіонів. На виборах здобув підтримку 42.64% виборців і був обраний народним депутатом України.

Темник же в останні роки був заступником Криворізького міського голови та заступником голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

Міністерство юстиції й надалі очолює Олександр Лавринович. Свого часу він сам заявляв про те, що хоче залишитися в уряді, а крісло спікера його не цікавить.

Найрезонанснішим за час минулого головування Лавриновича у Мінюсті було питання закону про референдум. На його переконання, внесення змін до розділів чинної Конституції на референдумі є цілком нормальним процесом, якщо країна цього потребує.

Ще одна нова людина в Уряді – генерал-лейтенант служби цивільного захисту України Михайло Болотських. Його призначено главою Державної служби з надзвичайних ситуацій. До того, із 2005 до 2010 років він займав посади заступника Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Був першим заступником Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. А згодом – першим заступником Міністра надзвичайних ситуацій України.

Голова Державної податкової служби України Олександр Клименко сьогодні – глава новоствопеного Міністерства доходів і зборів.

До речі, досі не відомо імені Міністра культури.


Підготувала Іра Вовк