Здавалось би, ще в жовтні Петро Порошенко та РНБО заявляли, що не має потреби в мобілізації. І ось на початку тижня Міністр оборони України Степан Полторак натякнув, що нова хвиля мобілізації не за горами.

За його словами, це потрібно для ротації солдатів, бо деякі з них знаходяться на передовій по півроку. Мобілізація торкнеться військовослужбовців запасу.

Людей треба вчити, щоб вони йшли на фронт готові до війни, а не так, що тільки з військкомату й одразу на війну. Тому такий варіант щодо мобілізації може бути, він розглядається. А тоді, коли буде прийнято рішення, коли ми будемо готові до цього — я думаю, відповідне рішення Президент України прийме,
— каже міністр оборони
України Степан Полторак.

У військкоматі до мобілізації завжди готові. Кажуть, вона торкнеться тільки військовослужбовців запасу, які мають облікові спеціальності.

Ми на сьогоднішній день проводимо всі підготовчі заходи, що стосуються мобілізації. Під четверту хвилю будуть підпадати всі ті самі люди, що й під три попередні. Це люди віком від 25 до 60-ти років,
— повідомив в.о. Київського
обласного комісара Олександр Тіщенко.


Батальйон "Мажор"

Першими на передову потрібно відправляти ледачих нардепів та прокурорів, вважають комбати, які пройшли до Верховної Ради. І навіть вже підгледіли кілька кандидатів.

Ми почнемо з того, що вже придивляємось до формування в Верховній Раді батальйону "Мажор". З тих, хто не буде виконувати у Верховній Раді свої службові обов’язки, ми сформуємо батальйон "Мажор", і він піде першим копати траншеї. Є вже доволі цікаві претенденти,
— жартує командир батальйону МВС "Дніпро-1", а нині
депутат від "Народного Фронту" Юрій Береза.

На його думку, нову хвилю мобілізації потрібно починати не зі звичайних людей, а з великих чиновників. Їм там завжди знайдеться робота – "копати траншеї та окопи". Навіть повістки таким кандидатам депутати будуть розносити самостійно.

Ми також зібрали групу людей народних депутатів, які будуть вручати повістки суддям. І дуже скоро ви побачите, як перший суддя отримає повістку. Це не жарти, ви побачите це вже з понеділка-вівторка,
— повідомив внефракційний депутат,
колишній сотник Майдану, Володимир Парасюк.


Військові фахівці

В Генеральному штабі Збройних сил України не дуже радіють ідеї "мажорного" поповнення і заявляють, що їм потрібні військові спеціалісти.

Танкісти, артилеристи, оператори всіх систем по різних напрямках. Нам потрібні й ті, хто володіє ПЗРК (переносними ракетно-зенітними комплексами), ПТРК (протитанковими комплексами) тощо. Ми ж не тільки будемо брати їх готовими, ми будемо їх навчати в навчальних центрах,
— повідомив генерал-майор Олександр
Розмазнін.

Наразі по Україні планується відродити навчальні центри, де будуть готувати спеціалістів, зокрема, для керування військовою технікою. Генерал-майор переконаний, що техніки та забезпечення вистачить на всіх мобілізованих. Це і внутрішнє забезпечення України, і допомога від інших країн.

На думку Розмазніна, нова хвиля мобілізації потрібна в першу чергу мобілізувати військові резерви. І зараз у Генштабі виношують ідею створення резервної армії, однак скільки саме осіб потрібно для такої армії — "військова таємниця".


Час "матросових" пройшов

Патріоти, які безстрашно кидались грудьми на амбразуру, зараз не дуже потрібні, вважає президент Атлантичної ради, генерал-майор у відставці Вадим Гречанінов. Передусім в армію потрібно набирати професіоналів.

Потрібні будівельники, тому що треба будувати мости, бліндажі, відновлювати дороги. Які б могли стріляти з автоматичної зброї чи вміли б водити БМП. Потрібні кухарі, бо є також дефіцит на них. Треба підбирати людей. Мобілізація повинна бути більш якісна та предметна,
— зазначив Гречанінов.

На думку експерта, військовим, які зараз воюють в АТО, потрібен час для відпочинку, тому мобілізація, безперечно, необхідна для ротації. Однак постає питання, скільки саме осіб потрібно мобілізувати. На його думку, рахунок йде на тисячі людей, а не сотні, "однак точно може знати тільки міністр оборони".


Воїни добра

Нових мобілізованих забезпечувати новим оснащенням повинна держава, волонтери їм повинні тільки допомагати, вважає координатор волонтерського руху "Армія SOS" Юрій Касьянов.

Армії допомагають не волонтери, а народ України. І вони будуть допомагати і новим мобілізованим, і всій армії поки буде потреба і бажання. А бажання в українського народу вистачить,
— переконаний Касьянов.