Цей норматив регулятора готівковий долар у тінь не зажене, переконані експерти. Нацбанк таким чином намагається втримати стабільність курсу. Однак силоміць довіру до гривні народу не привити.

"На мою думку, це більше психологічний тиск Національного банку на населення. Тобто вони за рахунок цього введення, що необхідно пред'являти паспорт, думають, що населення скоротить свій попит, тому що боятиметься, що його дані поступлять в якісь різні органи", - вважає керівник ІАЦ "ФОРЕКС Клуб Україна" Микола Івченко

Дефіцит валюти на ринку стане перестраховкою від тотальної тінізації долара, кажуть фахівці.

"В тій мірі, у якій у нас попит на іноземну валюту перевищує пропозицію, цей дефіцит повинен за рахунок чогось задовольнятись. Зараз він задовольняється за рахунок того, що українські банки замовляють готівкову іноземну валюту за кордоном. Тому в тій мірі, у якій у нас є дефіцит, тіньовий ринок перебрати на себе повністю функцію офіційного ринку не може", - каже експерт Інституту економічних досліджень та політ. консультацій Віталій Кравчук.

Нагадаємо, Нацбанк зобов'язав банки та фінустанови здійснювати обмін валюти на суму, що не перевищує 50 тисяч гривень, тільки за умови пред'явлення документа, що посвідчує особу.