Експерти називають його політичним термінатором. У 2002 році він був заступником голови Адміністрації Леоніда Кучми, у 2003 - міністр економіки в уряді Віктора Януковича, у 2004 - за наказом Віктора Ющенка обійняв посаду першого заступника голови РНБО, наприкінці 2007-го - став головою Митниці з подання тодішнього прем'єра Юлії Тимошенко, і нарешті очолив СБУ за президента Януковича.

Політолог: Хорошковський показуватиме відданість родині Президента

"Хорошковський зробить зараз все, щоб довести свою незалежність від Фірташа і свою корисність сім'ї Президента, але це викликає і хвилювання інших представників фінансово-промислових огрупувань, це означає, що у Клюєва відсувається перспективи стати прем'єр-міністром надовго", - вважає політолог Віктор Небоженко.

"Звичайно, перше за все, маю сказати, що перед призначенням мав серйозну бесіду з Президентом України, були поставлені завдання, які ми маємо виконувати", - сказав міністр фінансів України. Валерій Хорошковський.

Хорошковського пов'язують з "РосУкрЕнерго"

Які завдання не уточнив. Але Хорошковський є успішним бізнесменом, зокрема власником медіа-групи "Інтер", також його пов’язують з так-званою групою "РосУкрЕнерго", до якої відносять міністра палива та енергетики Юрія Бойка та власника однойменного газового трейдера Дмитра Фірташа. Тож в уряді фінансами займатиметься людина, яка вміє рахувати гроші.

"Енергійний, здібна людина і я сподіваюся, що його знання і досвід на різних, скажімо так, іпостасах його службової діяльності будуть працювати на плюс фінансовій системі країни", - охарактеризував новопризначеного прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Перед Хорошковським стоїть завдання повернути борги МВФ та ВТБ

До слова, саме він має десь знайти 8 мільярдів доларів, аби сплатити урядові борги перед МВФ і ВТБ. Майбутні колеги у можливостях нового керівника не сумніваються.

"Це людина досвідчена, фахова людина, людина, яка керувала і міністерством економіки, була вже в уряді. Тобто, я думаю, що в нього достатньо досвіду. Це фаховий менеджер", - переконаний керівник служби комунікацій Міністерства фінансів України Віктор Косарчук.

Експерти: з уряду вивели всіх "людей Азарова"

Попередник, Федір Ярошенко, пішов з посади за власним бажанням, нібито через стан здоров'я. Втім, експерти переконані: слідом за Володимиром Семиноженком, посаду віце-прем'єра з гуманітарних питань якого скоротили та екс-міністром охорони здоров`я Зиновієм Митником, якого минулого року звільнили, з уряду прибрали останню "людину Азарова".

"Безпосередньою причиною відставки Ярошенка, на мій погляд, була ситуація з бюджетом. Різка публічна критика з боку Акімової це фактично був перший акт публічної війни і з Ярошенком,і з Азаровим. І це була серйозна поразка Азарова", - каже політолог Володимир Фесенко.

"У нас відбувся предметна розмова з Федором Олексійович і я його чудово розумію і я хочу ось тут сказати, що він дуже багато зробив", - каже прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Подякувати Президентові нашої країни за, те, що він мені дозволив керувати таким міністерством. Ось, звичайно, я хочу подякувати Миколі Яновичу", - сказав екс-міністр фінансів України Федір Ярошенко.

Хорошковський - кандидат на посаду прем'єр-міністра

Поява Валерія Хорошковського в уряді може призвести до значного перерозподілу впливу в Кабміні. Експерти вже бачать у ньому можливого наступного прем'єр-міністра. Крім того, виникає політична інтрига, чи залишиться Микола Азаров номером один у списку Партії Регіонів, адже вибори не за горами.

"Очевидно, Хорошковський буде не тільки міністром фінансів,а можливо буде пробиватися на роль очільника списку Партії регіонів на виборах. А головне, що Партія регіонів, яка фактично була донецькою партією, партією представників донецького бізнесу, втрачає оцей статус "донецькості", - прогнозує політолог Вадим Карасьов.

У такому разі, політична кар’єра Миколи Азарова може взагалі завершитися. За словами експертів, аби зберегти обличчя, нинішньому прем’єру можуть запропонувати іншу посаду.

"Це скоріше можливість переходу на іншу більш спокійну почесну посаду, ну, наприклад, голова рахункової палати. Посада поки вільна", - вважає політолог Володимир Фесенко.

Два попередні міністри фінансів залишили посади через бюджет

А перед новим очільником мінфіну на першому етапі постане завдання зламати українську традицію нетривалого життя міністрів фінансів на посаді. Його попередники Віктор Пинзеник та Федір Ярошенко були змушені залишити мінфін саме через "бюджетний процес".

"Насправді питань і проблем було забагато в тому числі неоднозначні рішення щодо боргових інструментів, початок запозичень у валюті, запозичення, які здійснювалися на внутрішньому ринку в гривні, але з прив’язкою до курсу долара неоднозначно буде оцінено і в майбутньому. Думаю, що до діяльності пана Ярошенка ще будуть повертатися і оцінювати", - каже колишній в.о. міністра фінансів України Ігор Уманський.

Президент Янукович вже заявив про наміри переписати бюджет-2012 року.