Новина дня: Україна та ЄС парафували Угоду про асоціацію

Переговори щодо Угоди тривали 5 років. За словами міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, на офіційне підписання піде 6-12 місяців. А сказати дату набуття чинності документу взагалі ніхто не береться.

Про наміри парафувати Угоду ще заявляли 19 грудня минулого року на саміті Україна-ЄС в Києві. Однак з того часу лише з'являлися заяви про наміри зробити це у першому кварталі 2012 року. На початку березня МЗС України повідомило остаточну дату парафування Угоди. І, хоч Брюсселю оприлюднення цієї інформації не сподобалося, її підтвердили.

Новини по темі: ——

ЄС: Без вирішення справи Тимошенко не буде Угоди про асоціацію

МЗС: 30 березня підпишуть Угоду про асоціацію

Експерти сумніваються в підписанні тексту Угоди про асоціацію

Україна та ЄС парафували Угоду про асоціацію

Глава МЗС: На остаточне підписання Угоди про асоціацію піде 6-12 місяців

Парафування
Від української сторони документ підписали заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін (політичну частину) та заступник міністра економіки Валерій П'ятницький (Угоду про зону вільної торгівлі).

Від європейської сторони угоду підписали виконавчий директор Європейської служби зовнішньої діяльності з питань Росії, Східного партнерства та Західних Балкан Мирослав Лайчак, а частину про зону вільної торгівлі – заступник генерального директора з питань торгівлі Петер Балаш.

«Це не подарунок Україні. Це не той інструмент, який приносить користь тільки одній країні. Це результат важких, тривалих, іноді гострих переговорів».
— Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко

Разом з тим, експерти зазначають, що парафування суто технічний етап.

«Сьогодні відбувся технічний етап. В минулому році ЄС символічно відмовився від нього, коли парафування планувалося на самому високому рівні. Сьогодні угоду парафують на рівні заступників міністрів».
— Політолог Олексій Гарань в коментарі ЛІГАБізнесІнформ.

Що далі?

Парафування Угоди про асоціацію означає, що сторони погодили кожну сторінку тексту документа і готові до остаточного підписання. Після офіційного підписання, дату якого поки що не узгодили, Угоду мають ратифікувати усі країни-члени Євросоюзу.

За словами міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, на остаточне підписання піде від 6 до 12 місяців.

Міністр, для прикладу, наводить Угоду про зону вільної торгівлі між Євросоюзом та Перу чи Колумбією, на підписання яких знадобився рік.

Після цього Угоду повинні ратифікувати парламенти усіх країн-членів Євросоюзу.