За його словами, Нємцова вбили не через доповідь про конфлікт на Донбасі.

"Нємцов багатьох дратував. Йому хотіли помститись за його послідовну боротьбу з корупційними схемами, свавіллям влади, беззаконням. Ну і звичайно наша безкомпромісна позиція (нашої партії і Бориса Нємцова) щодо агресії путінського режиму в Україні. Нас Путін оголосив 5 колоною і зрадниками. А на всіх мітингах вже давно закликали розправитись і ліквідувати 5 колону", — заявив Касьянов.

Про резонансну доповідь Нємцова

Він додав, що у смерті опозиціонера, вагому роль відіграла його українська позиція, це важлива, але не єдина причина.

Політик наголосив, у Нємцова не було якихось секретних викривальних фактів щодо конфлікту на Сході.

"Ця доповідь була б направлена не на розкриття якихось гучних фактів, які б підірвали ситуацію. Вона мала бути направлена на російських громадян, щоб вони зрозуміли ситуацію. Але щоб її зрозуміти треба було знайти джерело зла – це і намагався зробити Борис", — сказав екс-прем'єр.

Хто вбив Нємцова

Вбивця Нємцова, переконаний Касьянов, знаходиться в рядах тих, хто був на Донбасі, відчув запах крові, повернувся в Росію, почув як влада вимагає розправитись з 5 колоною і вирішив допомогти владі.

При цьому він додав, не думає, що вбивство ініціював Путін.

"Путін був розгублений. Я не думаю, що він не хотів би цього. Це доводять і незначні зміни в його риториці", — сказав Касьянов.

При цьому він додав, що Путін не демонструє і бажання розслідувати цю справу.

Про розвиток опозиції

Касьянов наголосив – Нємцов був найяскравішим представником російської опозиції.

"Що ми будемо робити далі? Ми будемо консолідуватись. Я вже почав вести консультації з лідерами різних політичних груп демократичного напрямку, щоб об’єднати зусилля і продовжити боротьбу власними силами", — сказав опозиціонер.

В той же час політик констатує, сьогодні в Росії Майдан не можливий. Терпіння людей ще не вийшло за рамки. Але переосмислення того, що відбувається в країні, вже відбувається у свідомості росіян.

Про подальші кроки Путіна

Російський політик переконаний, якщо Захід розслабиться і перестане посилювати санкції, то є вірогідність того, що Путін піде на Маріуполь.

"Я не розумію як може бути хоч якийсь компроміс за рахунок суверенітету чи територіальної цілісності України. Це покарання для українського народу. За що? За бажання жити самостійно будувати своє майбутнє?", — риторично запитав політик.

Крим був потрібен Путіну, вважає російський політик, щоб втримати електорат. А Схід став розмінною монетою.

"Те, що Захід належним чином не відреагував — це затягнуло конфлікт. Путін розраховував, що компроміс щодо ситуації на Сході буде за рахунок того, що Захід закриє очі на окупацію Криму. Цього не відбулося. Путін прорахувався", — сказав Касьянов.