Комітет Парламентської асамблеї ОБСЄ з демократії, правам людини і гуманітарних питань в рамках щорічної сесії парламентської організації обговорив справу екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

"Я вдячний владі Україні за дозвіл відвідати Юлію Тимошенко. Я сподіваюся, що цей візит буде сприяти тому, що Україна продемонструє свою відданість цінностям ОБСЄ та діалогу з нашою організацією", — повідомив доповідач Коскун Коруз.

З 5 по 9 липня в Монако проходить щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ "ОБСЄ: Регіон змін". На сесії планується прийняти резолюцію у зв'язку з майбутнім головуванням України в ОБСЄ.

Представник Італії Маттео Мекаччі, який є основним автором резолюції по Україні, вважає за необхідне звернути увагу влади України на те, що в регіоні ОБСЄ не повинно бути політичних ув'язнених.

"ПА ОБСЄ настійно закликає владу Україну без будь-яких попередніх умов забезпечити здоров'я і гарантувати медичне обслуговування колишнім чиновникам, які зараз перебувають у в'язниці, — Юрію Луценко, Валерію Іващенко та Юлії Тимошенко, а при необхідності дозволити лікування незалежними лікарями за межами тюрем", — наголошується в проекті резолюції ОБСЄ.

Парламентська організація також "закликає владу України дозволити доступ ОБСЄ до Юлії Тимошенко і іншим ув'язненим колишнім чиновникам".

Крім того, в проекті резолюції підкреслюється необхідність зміцнення інституту омбудсмена та забезпечення перебування на цій посаді "особи, яка має відповідний досвід у галузі прав людини".