Руїни старих корпусів провідного інституту нейрохірургії краще від усяких слів ілюструють проблему української медицини. Відомий нейрохірург Андрій Гук – один із експертів, який консультує нинішнього міністра охорони здоров'я щодо майбутньої реформи.

А тим часом, у коридорах клініки зі світовим ім'ям – неймовірна тиснява. Пацієнти очікують на реформи з острахом. Бояться, що приватна медицина буде недоступна. Звикли, що купують ліки за свій кошт і віддячують ескулапам, хто як може. Лікарі ж бояться втратити свої робочі місця, незважаючи на мізерні зарплати.

Ну а що зробить. І так платимо. І так платимо. Так, хоч будемо знати, що це офіційно,
— розповідають пацієнти.

Суттєво підвищити зарплати медикам — один із основних пунктів у програмі нового міністра. Страхову ж медицину Олександр Квіташвілі обіцяє вже до кінця наступного року. Втім, пільги залишать малозабезпеченим, пенсіонерам та дітям. Обіцяє поетапну і безболісну операцію.

Треба обережно йти, не руйнуючи систему, яка існує. І заново будувати. У медицині неможливо закрити щось в п'ятницю і відкрити в понеділок. Тому ми будемо плавно кроками по всій країні цю реформу просувати,
— наголосив міністр.

Водночас нейрохірург Андрій Гук повертається до найболючішого – фінансів. Каже, проблема в неефективному розподілі бюджетних грошей. Зараз вони йдуть на оплату лікарняних ліжок, а мають лікувати конкретного пацієнта і конкретну його недугу.

Втім, експерти обіцяють не копіювати сліпо грузинську реформу, яка ріже по-живому усю пострадянську медичну галузь.

А тим часом, деякі галузі медицини реформували себе самі. Приміром, стоматологія. Головний лікар-ортодонт МОЗ України Мирослава Дрогомирецька багато років працює паралельно і на державній посаді і веде власний бізнес. Вважає перехід на приватну медицину необхідний Україні. Однак не обов'язково чекати на допомогу від держави. Кожен лікар – сам собі реформатор.

Експерти впевнені, починати треба зі столиці. Тому Київ стане пілотним проектом для реформування української медицини. Новації дадуть можливість лікарням законно заробляти, а пацієнтам вибирати, де отримувати медичні послуги. З цією метою, за допомогою коштів Світового банку, а також ВООЗ і ЮНІСЕФ планується розробити стандарти медичних послуг, а також тарифи на них.