Про це пише Дзеркало тижня.

Видання наголошує, що в український бюджет від суб'єктів господарювання в Криму нічого не надходить, оскільки немає можливості стягувати податки. Все йде в бюджет нібито заблокованого санкціями Криму.

"Експерти вже втомилися доводити, що вільна економічна зона - чистої води фейк, а сам закон - відверто лобістський. Тому що ВЕЗ за визначенням створюються для залучення інвестицій і тому що, в каламутній воді рибу ловлять руками наближені до президента олігархи і бізнес, які продовжують заробляти небачені прибутки", - йдеться в матеріалі.

Експерти підрахували, що з українського материка в Крим їдуть до 500 вантажівок на добу.

Це говорить про те, що товарна залежність окупованого Росією Криму від України - до 85% (електроенергія, газ, вода і продукти харчування).

Водночас, за даними "Територіального органу Федеральної служби державної статистики по Республіці Крим", Крим за квітень - жовтень 2014 року експортував товарів на 98,6 млн дол.

Згідно з цими даними, у Швейцарію продано товарів на 26,3 млн доларів, в Панаму - на 18,5 млн, Саудівську Аравію - на 14,5 млн, Туреччину - на 11,8 млн і в Азербайджан - на 5,6 млн дол.

Як йдеться в статті, Україна для цього відомства - закордон. Але даних про "експорт" на наш материк немає. При цьому, як зазначає автор тексту, в кримських супермаркетах неймовірна кількість української продукції.

"Вина, коньяки, рибопродукти (особливо в консервах) - десятки кримських підприємств. Сода Фірташа, "крила, ніжки і хвости" від Косюка, донецькі дистриб'ютори... "Виготовлено в Україні" - радують око патріотів етикетки з адресами підприємств Севастополя, Керчі, Армянська, Масандри, Судака... Контрабанда? Не виключено", - зазначає видання.

На думку автора, це включено, в поєднанні з абсолютно легальними поставками з підприємств, які підняли російський прапор і звільнилися законом України про ВЕЗ від сплати податків і зборів в український бюджет.

Як відомо, Президент США Барак Обама затвердив указ "Блокування власності окремих осіб, а також заборону певних операцій по відношенню до Кримського регіону України".