Процедуру позбавлення нардепів повноважень через блокування роботи Київради регіонал Володимир Макеєнко не прокоментував.

"Усе залежить від членів комітету: якими будуть рішення, я не можу знати. Я тільки припустив те, про що всім відомо", - зауважив голова комітету Макеєнко.

Представники опозиції у комітеті, натомість, вважають, що заяви про позбавлення мандатів депутатів не мають юридичних підстав.

"Для звернень до судів підстав немає, однак може бути використана інша процедура: відносно народних депутатів можуть відкрити кримінальні справи", - розповів перший заступник глави регламентного комітету нардеп від УДАРу Валерій Карпунцов.

Він додав, що після порушення кримінальних справ Генпрокуратура може внести подання про притягнення парламентаріїв до відповідальності.

"І тільки тоді його може розглянути регламентний комітет і ухвалити рішення щодо позбавлення мандата шляхом голосування більшості в сесійній залі", - пояснив Карпунцов.

Читайте також: Через штурм Київради опозиції погрожують позбавленням мандатів

Самі опозиціонери не бачать причин для початку такої процедури. Заяви про позбавлення мандатів вони називають спробою чинити тиск на народних депутатів.

"У Київраді ми не робили ніяких протиправних дій. Тому підстав для позбавлення мандатів немає", - сказав член "Батьківщини" Леонід Ємець.

"Згідно із законом, ми маємо право бути присутніми у сесійній залі Київради. Там ми нічого не ламали, нікого не били", - додав також свободівець Андрій Іллєнко.

Як відомо, нинішній склад Київради втратив свою легітимність 2 червня, оскільки в цей день закінчився 5-річний термін його повноважень.

На вчорашнє засідання Київської міськради прийшли близько 60 депутатів Верховної Ради. Серед них представники як опозиційних фракцій, так і фракції Партії регіонів.