“З чим Президент поїхав на перемовини в Донецьк щодо підписання нової газової угоди? Вони судять колишнього прем’єра за стару газову угоду - видається, що формуються матеріали кримінальної справи для нової газової угоди”, - каже народний депутат Арсеній Яценюк.

Опозиціонери стверджують - такі заяви Президента змінюють зовнішньополітичний вектор держави - з Європейського - на протилежний.

“Те, що вчора Президент України очевидно жартома і всерйоз на зустрічі з президентом Росії сказав, що хоче, щоб у фіналі Євро грали Україна і Росія, я віднісся до цього дуже серйозно, тому що якщо далі буде згортання євроінтеграції України, то Україна і Росія гратимуть і у півфіналі, і у фіналі, бо інші країни не приїдуть”, - каже заступник голови Верховної Ради Микола Томенко.

У більшості ж переконують - не встигають за ініціативами опозиції. Тому гаранта кликати під купол - не будуть.

“Якщо виникне необхідність запрошення Президента в парламент - то ми визначимося в цьому питанні. На сьогоднішній день я не бачив ні тієї пропозиції, не чув про ініціативи, якщо вони виникають протягом 3 секунд, то це не означає, що ми повинні в пожежному порядку на щось реагувати і ми такою роботою займатися не будемо”, - каже голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

В Донецьку Президент Віктор Янукович зустрівся з російським колегою Дмитром Медведєвим, де обговорили зокрема митну та газову сторони співпраці.

Нагадаємо, напередодні візит Януковича до Брюсселя, запланований на 20 жовтня, відтермінували за ініціативи представників ЄС. Два дні тому Янукович заявив - Україна готова відкласти підписання угоди про асоціацію, якщо в ній буде відсутня перспектива членства України в Євросоюзі.