Про це повідомила польська радіостанція RMF FM з посиланням на нові розшифровані записи розмов пілотів з однієї з "чорних скриньок" урядового Ту-154. Радіостанція також опублікувала повну стенограму, із усіх наявних даних "чорних скриньок" літака.

"Постійне заспокоювання сторонніх осіб, які заважали пілотам посадити літак, керівник повітряних сил в кабіні пілотів і навіть розпивання пива в кабіні пілотів за півгодини до катастрофи", — зазначає радіостанція.

При цьому в повідомленні наголошується, що експертам вдалося розшифрувати на 30% більше слів, ніж під час попередніх експертиз.

Польське ЗМІ повідомляє, що керівник польських повітряних сил Анджей Бласік, який перебував у кабіні пілотів, давав їм інструкції, як діяти, і говорив, що вони повинні посадити літак.

Ми повинні це робити, поки не досягнемо результату,
— цитує радіостанція слова Бласіка.

Він також зажадав від членів екіпажу пропозицій щодо того, як посадити борт і на висоті 300 метрів переконував пілота, що "він точно зміститься".

Про необхідність посадити літак говорив також директор служби протоколу польського МЗС Маріуш Казана.

"Експерти продовжують досліджувати стенограму за допомогою сучасних методів аналізу цифрового сигналу. На цей момент записи розшифрували всього на 40 відсотків. Проте у стенограмі є дуже багато неточностей", — зазначив представник Головної Військової прокуратури Польщі Марцін Максьян.

Читайте також: Польща звинуватила російських диспетчерів у катастрофі під Смоленськом

"Протягом 20 хвилин перед катастрофою магнітофон зареєстрував аж 7 спроб умиротворення і тиші. Від звичайного "Тсссс", "Тихо там", "Вийти звідси!" Аж до "бл**, перестаньте, прошу" за 2,5 хвилини до катастрофи", — наголошується в повідомленні RMF FM.

Згідно із записами, приблизно за півгодини до катастрофи стюардеса запропонувала неідентифікованій особі в кабіні пілотів пиво, і ця людина його випила.

Нагадаємо, польський урядовий Ту-154 з 96-ма високопоставленими чиновниками на борту розбився під час заходу на посадку на військовий аеродром в російському місті Смоленськ. Звідти польська делегація планувала відправитися на відзначення 70-ї річниці Катинської трагедії. Серед загиблих були президент Лех Качинський з дружиною.

Спершу польська та російська комісії авіаційних експертів називали основною причиною катастрофи помилку пілотів.

У жовтні 2014-го року Генеральна військова прокуратура Польщі на півроку продовжила розслідування катастрофи літака Ту-154М.