Закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" передбачає амністію затриманих учасників масових акцій протесту починаючи від 27 грудня 2013 року.

"Звільнити від кримінальної відповідальності у порядку та на умовах, визначених цим Законом, осіб, які є підозрюваними або обвинуваченими (підсудними) у вчиненні в період з 27 грудня 2013 року по день набрання чинності цим Законом включно злочинів, за умови, що ці злочини пов’язані з масовими акціями протесту, які розпочалися 21 листопада 2013 року, та закрити відповідні кримінальні провадження", - йдеться у законі.

Як йдеться у пояснювальній записці, аби затримані опинилися на волі, закон вимагає від інших протестувальників звільнення всіх зайнятих у місті Києві та інших населених пунктах України під час акцій протесту будівель чи приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також допуск до своїх робочих місць осіб, які там працюють, та зняття інших перешкод для належного функціонування зазначених об’єктів.

Крім того, закон вимагає розблокування транспортних комунікацій на вулиці Грушевського у столиці.

Від учасників акції вимагають розблокування інших вулиць, площ, провулків, бульварів тощо у місті Києві й інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, однак вводиться в дію з дня, наступного за днем публікації на офіційному веб-сайті ГПУ.

Детальніше ознайомитися з законом можна тут.

Народні депутати підтримали законопроект регіонала Юрія Мірошниченка про амністію затриманих учасників Євромайдану. Опозиція не голосувала.

Лідер ВО "Батьківщина", народний депутат Арсеній Яценюк заявив, що опозиції до кінця не відома редакція ухваленого сьогодні "закону про амністію".

За словами речника ВО "Свобода" Олександра Аронця, під час голосування за законопроект Юрія Мірошниченка нардепи від провладної більшості голосували за своїх колег.