Згідно з текстом протоколу, оприлюдненим 11 листопада, суб'єкти переговорів погодили, що коаліційна угода міститиме три розділи: загальні засади (принципи), регламент діяльності коаліції, напрями діяльності (зміст реформ: короткострокові (пріоритетні) і середньострокові).

Згідно з документом, коаліційна угода становитиме основу для програми діяльності майбутнього уряду.

Щодо членства у майбутній коаліції у протоколі зазначено, що до участі в коаліції (яку формують "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка" і "Самопоміч") запрошені також Радикальна партія Олега Ляшка та партія "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

"Членами майбутньої коаліції не можуть бути представники політичного об'єднання "Опозиційний блок" і депутати, які голосували за "диктаторські закони 16 січня", — зазначено в протоколі.

Крім того, під час консультацій учасники переговорів вилучили з документа пункт, який передбачає, що позафракційні депутати можуть бути учасниками коаліції, лише згідно з окремим рішенням ради коаліції. Такі депутати не входитимуть до ради коаліції.

Як пояснила журналістам учасниця переговорів, кандидат у депутати від "Народного фронту" Вікторія Сюмар, для того, щоб позафракційні депутати могли увійти до коаліції, їм необхідно вступити в одну з фракцій-учасниць коаліції.

Крім того, протокол передбачає, що керівними органами коаліції є збори коаліції та рада коаліції.

Від кожної фракції до складу ради коаліції входить три представники, один з яких має бути головою фракції.

Читайте також: ЦВК оголосила про обрання 421 народного депутата

Кожна фракція в раді коаліції має один голос.

"Рада коаліції ухвалює рішення 3/4 голосів. Має бути визначений перелік питань, рішення за яких ухвалюється консенсусом", — зазначено в документі.

Щодо принципу формування складу Кабінету Міністрів у протоколі передбачено: "Прем'єр-міністр формує склад уряду на підставі консультацій з парламентською коаліцією і несе персональну відповідальність за його роботу. Особи не можуть бути призначені на посади за квотним принципом".

Крім того, документ передбачає, що міністри самі підбирають собі заступників.

Додамо, Верховна Рада України восьмого скликання збереться на перше пленарне засідання наприкінці листопада — на початку грудня, прогнозує кандидат в народні депутати від "Блоку Петра Порошенка", учасник коаліційних переговорів Микола Томенко.