Без рішення глави держави - лідери парламентської більшості відповідальність за розпуск парламенту на себе не беруть - розвалювати коаліцію поки не збираються. І всі як один говорять - на позачергові вибори йтимуть тільки після ухвалення нового закону про парламентські вибори.

Ще до початку своєї каденції як глави держави, Петро Порошенко пообіцяв - тільки сили АТО на Сході переможуть - оголосять про позачергові парламентські вибори. Ряд депутатів та політологів навіть спрогнозували: політичний партнер - фракція УДАР, піде на поступки президенту й розвалить коаліцію. Самі УДАРівці подібні прогнози - спростовують.

Більшість учасників депутатських груп більш прийнятною вважають мажоритарну виборчу систему, а не пропорційну - за відкритими списками.

Зазначимо, згідно з Конституцією, Президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради в трьох випадках: якщо протягом шістдесяти днів після відставки Уряду не сформовано новий персональний склад Кабміну.

В разі неспроможності парламенту розпочати роботу протягом 30 днів. І в умовах відсутності у Верховній раді коаліції депутатських фракцій протягом одного місяця.