"Існуюча політична та суспільна криза не має вирішуватися силовими засобами, які лише ведуть до зростання напруги. Наслідком силових дій може бути лише радикалізація протесту та сповзання нашої держави у повномасштабний громадянський конфлікт", — йдеться у заяві.

Відтак, глава УПЦ КП вважає, що після виходу з кризи потрібно терміновов розпочати діалог на найвищому рівні між представниками влади, опозиції й громадянського суспільства.

До завершення цього діалогу має бути накладений мораторій на силові дії, аби право на свободу мирних зібрань і висловлення думки безумовно забезпечувалося. Для гарантування виконання домовленостей до діалогу можуть бути залучені авторитетні посередники,
— додає патріарх Філарет.

Найприйнятнішим шляхом виходу з кризи він назвав якнайшвидше завершення переговорів та підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Окрім того, він вважає, що судові рішення не можуть вважатися достатньою умовою для вчинення, "особливо під покровом ночі", силових акцій, які обмежують конституційні права на свободу мирних зібрань і свободу висловлення думки. Патріарх Філарет закликає представників держави та учасників громадянських акцій не чинити насильства.

Нагадаємо, раніше розгін Майдану засудив Синод Української греко-католицької церкви, який поширив окрему заяву щодо цих подій.

"Ми глибоко занепокоєні діями силових структур на Майдані під покривом ночі. Ми засуджуємо дії, які скеровані на обмеження громадянських прав, зокрема свободу вислову та мирного волевиявлення громадян України", — йдеться у заяві.