"Просто помилка, чи рука руку миє? Розглядається законопроект №4269 — звернення України до Міжнародного кримінального суду... Раптом виявляється, що в останній версії проекту серед тих, хто вчинив злочини проти людяності, значиться лише одне прізвище — Януковича. У початковій версії проекту там були Азаров, Клюєв, Сівкович, Арбузов, Пшонка, Захарченко, Шуляк, Лебедєв, Добкін, Кернес... Тепер їх немає?!" — зауважив у Facebook ще й позафракційний Анатолій Гриценко.

Під час обговорення проекту заяви відбулася бурхлива дискусія стосовно кількості прізвищ чиновників у списку, які, ймовірно, винні у злочинах проти людяності.

За словами нардепа від "Батьківщини" Сергія Саса, який представляв проект заяви у парламенту, розповів, що список, який пропонувався при підготовці документу, був дуже великий.

Відмовилися від цієї ідеї, тому що з практики Міжнародного кримінального суду випливає те, що в них теж обмежені певні права щодо притягнення певної кількості осіб до відповідальності. І тому прийшли до юридично вивіреної версії, коли таких людей за допомогою української сторони (Україна зобов'язується надавати всебічну допомогу при розслідуванні, — ред.) буде визначати прокурор Міжнародного кримінального суду,
— зазначив Сас.

У результаті спікер парламенту Олександр Турчинов включив ще й прізвища Захарченка і Пшонки, і додав, що інші додаватимуться під час розслідування.

Як відомо, сьогодні депутати Верховної Ради 324-ма голосами вирішили звернутися до Міжнародного кримінального суду з проханням розслідувати злочини проти людства в Україні під час масових протестів, починаючи з 21 листопада 2013 року.