Люстрація повинна відбуватися на двох рівнях. Перший, який має пройти зараз, – люстрація за наслідками дій останніх трьох місяців. Це відповідальність конкретних людей за конкретні дії, які зафіксовані та задокументовані. Коли літню людину, наприклад, засуджують за те, що вона нібито била "беркутівця", а інваліда дитинства засуджують до адмінарешту на підставі невідомих доказів, - це очевидні факти, які необхідно розслідувати та розпочати процес люстрації щодо цих осіб, – сказав нардеп від УДАРу Ростислав Павленко в ефірі телеканалу ICTV.

Про це повідомляє прес-служба УДАРу.

Опозиціонер додав, що для цього вже запустили внутрішні процедури, а також розпочали розслідування у комітетах Верховної Ради.

"Одним з наслідків скасування так званої судової реформи є те, що комітети ВР можуть підготувати матеріали і парламент може дати оцінку тим суддям, які вчиняли неправомірні дії", – наголосив Павленко.

Після цього, як пояснює нардеп, має бути системна люстрація, для чого можна було б застосувати німецьку модель.

"Зараз президентом Німеччини є людина, яка очолювала люстраційну комісію. Коли об’єднувалася країна, були звільнені практично всі державні чиновники. Потім їх брали на роботу до нових установ, однак вони проходили "фільтр" цієї комісії, яка визначала наскільки вони порушували права і свободи громадян. Думаю, що подібну модель можна було б застосувати і в Україні", – зауважив Павленко.

Нагадаємо, в.о. голови МВС Арсен Аваков розповів журналістам, що вже ініціював у міністерстві розслідування перевищення повноважень посадовими особами за час масових акцій в Україні.