Папа Римський Бенедикт XVI оприлюднив своє рішення під час зустрічі, на якій були присутні члени Кардинальської колегії і Папського дому. Понтифік наголосив, що приймає рішення абсолютно вільно, усвідомлюючи всю його серйозність і "велике значення для життя церкви".

Бенедикт XVI пояснив, що на такий крок він наважився через складність виконання місії у зв'язку з похилим віком. Папа Римський зауважив, що покине престол "на благо церкви" 28 лютого цього року.

Немає більше сил, щоб виконувати свої обов’язки. Через це, а також добре усвідомлюючи всю серйозність рішення, при повній свободі я заявляю, що відмовляюсь від служіння римським єпископом, намісником святого Петра,
- повідомив Бенедикт XVI.

Попередній випадок зречення понтифіка від престолу, не враховуючи антипап, стався в 1415 році. Тоді свій пост покинув Папа Григорій XII.

Представник Ватикану Федеріко Ломбарді розповів, що після зречення престолу Папа Римський Бенедикт XVI збирається витрачати свій час на молитви і, можливо, написання книг. Він додав, що житиме Бенедикт XVI у літній резиденції понтифіків біля Риму, а потім переїде у монастир на території Ватикану.

Німець Йозеф Ратцінгер (сьогоднішній Папа Римський - "24") ще юнаком був членом гітлерюгенду, під час Другої світової війни служив в Австрійському легіоні та був військовополоненим кілька місяців.

Після війни він став теологом, закінчив Мюнхенський університет та швидко здобув славу одного з найкращих католицьких богословів, викладаючи догматичну теологію в Тюбінгені .

У 1978 році Ратцінгер став кардиналом церкви, а в 2005 році - головою католицької церкви після смерті попереднього папи, поляка Кароля Войтили.