Дружина екс-міністра Ірина Луценка, а також його політичні соратники одразу виїхали до Менської виправної колонії (Чернігівська область), аби зустріти Луценка після звільнення.

За словами екс-глави МВС, у нього немає амбіцій у кампанії з виборів президента України в 2015 році, він підтримає кандидата від опозиції на цей пост.

"Я нікуди не повертаюся, я був у політиці. У мене немає амбіцій на президентську кампанію. Я буду на вулиці, серед людей",
– розповів Луценко, покинувши колонію.

Також він наголосив, що підтримуватиме засуджену екс-прем'єрку Юлію Тимошенко.

Автор відео: Макс Левин, Лівий Берег

У Києві у той час відбувалася акція "Вставай, Україно!", де зміг виступити і Луценко. Один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк зателефонував до екс-міністра й через гучномовець Луценко звернувся до більш як 15-тисячного мітингу.

"Хочу вам сказати – найбільше для людей важить свобода. Але також дуже важливо на свободі бути не одному, відчувати, що є друзі і однодумці. І я радий, що тепер я буду з однодумцями, які хочуть бачити Україну вільною та демократичною. Політика робиться не у Верховній Раді, чи уряді. Політика робиться на майдані. Ми так перемагали і знову так переможемо",
– сказав Луценко.

За словами нардепа від "Батьківщини" Арсена Авакова, звільнений сьогодні вранці із в’язниці Юрій Луценко хоче потрапити на побачення до Юлії Тимошенко.

На таке рішення одразу відреагували у Європі.

"Я вітаю рішення Президента України помилувати Луценко і Філіпчука. Це – перший, але важливий крок, спрямований на вирішення проблеми виборчого правосуддя", – Європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

"Це відповідає духу рішення Європейського суду з прав людини. Я вірю, що Україна також буде дотримуватися рішення ЄСПЛ і у справі екс-прем'єрки Юлії Тимошенко", – Генсекретар ради Європи Турбйорн Ягланд.

“Я задоволений, оскільки це – успіх нашої місії, яку ми терпляче здійснюємо з Петом Коксом від травня минулого року. Ми здійснили більше десятка візитів в Україну, вели переговори з Президентом, Прем’єр-міністром, опозицією. Думаю, що це помилування було однією з найважливіших тем наших переговорів і є свідченням того, що Україна серйозно думає про асоціацію з ЄС і дійсно восени хоче підписати у Вільнюсі Угоду про асоціацію”, – співголова Моніторингової місії ЄП в Україні та екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський.

"Зобов'язання Кокса та Кваснєвського під моєю опікою гарантували, що Юрій Луценко – вільна людина, яка може насолоджуватися першою за роки ніччю з родиною. Я вважаю помилування та звільнення Юрія Луценка позитивним сигналом", – Президент Європарламенту Мартін Шульц.

"Посол ЄС в Україні Ян Томбінський запрошує завтра, 8 квітня, Луценка в представництво Євросоюзу в Україні", – повідомила прес-секретар "Народної самооборони" Лариса Сарган.

Нагадаємо, 5 квітня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська попросила Президента України помилувати Юрія Луценка. Чиновниця посилається на слабкий стан здоров'я засудженого і на те, що він уже відбув більшу частину терміну ув'язнення.

Згодом, на офіційному сайті Президента України з'явилося повідомлення, що Віктор Янукович звернувся до Комісії при Президентові України у питаннях помилування з проханням невідкладно розглянути звернення Валерії Лутковської та Георгія Філіпчука.