30 запитань в анкеті від традиційних: вік, стать, національність, до більш детальних: про спеціальність, жилплощу, - за підрахунками спеціалістів заберуть 15 хвилин уваги кожного. Спробують з`ясувати і кількість українців, які виїхали за кордон та дізнатися про джерела доходів громадян.

"Для нас важливо не з точки розміру доходів. Ми не питаємо, скількит ви отримуєте - 2, 5, 10 тисяч. Ми питаємо, яке ви маєте джерело існування доходів. Далі питаємо, яке джерело доходів буде для вас найбільш вагомим і важливим", - пояснює заступник голови Державної служби статистики України Наталія Власенко.

Чиновники закликають не боятися питань: анкети будуть анонімними, збиратимуть інформацію не для податкової, а для розуміння загального соціально-економічного стану українців. Головне, кажуть, нікого не пропустити і не порахувати двічі.

"Дуже велика внутрішня міграція в країні, буде складно застерегтися від подвійного обліку в країні. Якщо людина живе в одній області, а приїхала працювати в іншу, щоб не було подвійного обрахування за місцем реєстрації і за місцем проживання", - каже начальник відділу статистики Печерського району у м. Києві Людмила Буєва.

Переписати населення України планувалося вже цього року. Втім соціологи сумніваються, що у держави вистачить на це ресурсу.

"Я не виключаю того факту, що перепис населення проведений не буде. Такий перепис населення може коштувати для держбюджету 1-1,5 мільярдів гривень. Це важкий організаційний механізм", - вважає провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

У держкомстаті підтверджують: перепис планували провести в грудні цього року, але нині не мають і половини необхідної для цього суми. Відтак, вже зараз готові перенести черговий облік українців на жовтень 2013-го.

Нагадаємо, востаннє перепис населення в Україні проводили у 2001 році. Тоді нарахували 48 з половиною мільйонів українців.