У партії влади хочуть бачити новим омбудсменом Валерію Лутковську, яка досі 11 років представляла інтереси держави в Європейському суді з прав людини.

Сама Лутковська перейти на нову службу не проти.

“Пропозиція щодо висунення мене як кандидата на посаду уповноваженого Верховної Ради у справах прав людини відповідає моєму ставленню до життя, відповідає моєму нинішньому професійному рівню, відповідає моєму розумінню, що таке права людини, і як ці права людини мають бути захищені в державі, яка називається правовою”, - сказала урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська.

Опозиція, натомість, запропонувала парламенту на посаду омбудсмена правозахисника, керівника Української Гельсінської спілки - Євгена Захарова.

“Якщо такі два кандидати мають конкурувати на посаду омбудсмена,я думаю, що це дуже позитивний крок для України, оскільки обидва кандидати мають чесноти, необхідні для зайняття цієї посади”, - сказав виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко.

Не настільки оптимістичні в опозиції. Головний "нунсівець" у парламенті Микола Мартиненко, зокрема, застерігає - влада намагається приватизувати посаду омбудсмена і зробити її ритуальною.

Нагадаємо, термін повноважень чинного уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової завершився 8 лютого.