До Греції та Ірландії, які у 2010 році звернулися по допомогу до МВФ та Євросоюзу, минулого року долучилась Португалія. У квітні, щоби запобігти банкрутству, країна офіційно попросила підтримки у міжнародних кредиторів. Місяцем пізніше міністри фінансів ЄС виділили Португалії кредит на 78 млрд євро.

Недостатньою виявилась і допомога, обіцяна Греції. Усередині року країні вдалось домовитись про отримання додаткового пакету допомоги у розмірі 109 млрд євро.

В обмін на кредити уряди країн зобов’язались скоротити свої державні борги. Заходи жорсткої економії, що передбачали зменшення соціального забезпечення, підвищення пенсійного віку та ряд інших непопулярних серед населення заходів - викликали різкий громадський спротив.

У зоні ризику опинились також Італія та Іспанія. Рівень безробіття в останній у 2011 році побив 15-річний рекорд, перевищивши 20%-ву позначку. Регулятори зобов’язали середземноморські країни також вдатись до економії. В обмін на прийняття італійським урядом антикризової програми, прем’єр-міністр країни Сильвіо Берлусконі погодився піти у відставку. Достроково свій пост залишив і глава грецького уряду Георгіус Папандреу.

Міжнародні рейтингові агентства впродовж 2011-го регулярно повідомляли про зниження кредитних рейтингів проблемних країн. А в кінці року застерегли, що планують переглянути показники усіх 17 учасників Єврозони.

Щоб врятувати країни, які опинились на межі краху, європейські лідери вирішили збільшити фонд фінансової стабільності, створений у 2010 році для порятунку Греції, до 500 млрд євро.

“Я твердо переконана, що ми можемо і що ми подолаємо цю кризу. Адже всі 27 членів ЄС мають обов’язок гарантувати, що євро залишиться міцною валютою. Аби добитися цього, нам треба тісніше співпрацювати”, - заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Окрім цього, на початку грудня глави країн ЄС домовились про посилення бюджетної дисципліни в регіоні. Зокрема, чільники погодили обмежити можливий структурний дефіцит бюджету до 0,5% ВВП і суворо карати порушників за недотримання ухвалених норм.