Смерть Джобса шокувала світ. Люди буквально засипали магазини та офіси компанії свічками, квітами та яблуками. Останні вже давно стали незмінним символом творіння Джобса.

“Незважаючи на те, що ми знали про хворобу Стіва, це стало несподіванкою для всіх. Це дуже сумно, і з точки зору бізнесу, і технологій, і особисто - ми всі втратили справжнього провидця”, - сказав користувач Apple (США, Сан-Франциско).

Переоцінити те, що американець зробив для розвитку ІТ-індустрії, просто неможливо. Крім цілої низки новинок, якими Джобс тішив своїх шанувальників впродовж життя, Стів міг похвалитися й унікальним підходом до роботи. Адже він не просто щось удосконалював, а створював абсолютно нові речі, створював цифровий світ, започаткував новий маркетинг.

“Стів був найвизначнішим бізнес-мислителем. Усі, хто займав високі позиції у світі технологій, погоджувалися, що він вмів придумувати як зовсім по-новому робити речі. Не просто покращувати те, що ми вже мали, поліпшувати попередні версії, а виготовляти речі зовсім по-іншому. І це притягувало людей”, - каже співзасновник Аpple Стів Возняк.

Усе життя Стіва неначе стежина з чорних та білих смуг. Його всиновили прийомні батьки, у студентські роки він не мав що їсти та де спати. Потім прийшов неймовірний успіх Apple, далі - звільнення з власної ж компанії. Згодом започаткування нової компанії і знову повернення в Аpple.

Та найдраматичнішим для Джобса стало перше десятиріччя нового тисячоліття. Радість від успіху свого дітища Стіву доводилося ділити з тривогою за власне здоров’я. У 2003 в нього виявили рак підшлункової залози. Спершу Джобс відмовився від операції, бо не визнавав втручань в людський організм.

Згодом все ж зважився довіритися лікарям і сповістив громадськість про своє захворювання. Влітку 2004-го Джобса успішно прооперували. Розмірковування Стіва про життя і смерть у його промові перед випускникам Стенфордського університету у 2005 році має всі шанси увійти в історію.

“Пам'ять про те, що я скоро помру - найважливіший інструмент, який допомагає мені ухвалювати складні рішення в моєму житті. Тому що все інше - чужа думка, вся ця гордість, вся ця боязнь збентеження або провалу - усі ці речі падають перед обличчям смерті, залишаючи лише те, що дійсно важливо. Пам'ять про смерть - кращий спосіб уникнути думок про те, що у Ваc є що втрачати. Ви вже голий. У вас більше немає причин не йти за покликом свого серця” - з промови Стіва Джобса у Стенфордському університеті (2005 рік).

У грудні 2008 року лікарі виявили у Джобса гормональний дисбаланс. Згодом він переніс пересадку печінки.

“Смерть, мабуть, найкращий винахід життя. Вона - причина змін. Вона очищає старе, щоб відкрити дорогу новому”, - казав Стів Джобс (з промови у Стенфордському університеті (2005 рік)).

У серпні 2011 Джобс покинув посаду керівника Apple, але залишився в компанії як голова Ради директорів. Про свою відставку Стів оголосив у відкритому листі:

“Ваш час обмежений, тому не витрачайте його на те, щоб жити чужим життям. Майте хоробрість іти за покликом свого серця та інтуїцією. Вони якимсь чином уже знають те, ким Ви хочете стати насправді. Все інше - вторинне”.

Поховали Джобса 7 жовтня. На церемонію запросили лише найближчих друзів. Останній спочинок він знайшов у меморіальному парку Альта Меса, що у Каліфорнії, поруч з іншими світилами IT-світу.