"Я написала офіційну заяву, зареєструвала її в секретаріаті глави парламенту, з тим,
щоб моє голосування за включення резолюції ПАРЄ вважати позитивним. Не можна порушити те, чого немає, тому: немає дисципліни — немає систематичних порушень", — заявила народний депутат Наталія Королевська.

Із Королевською пішли ще двоє нардепів
Лідер Української соціал-демократичної партії пішла з БЮТ-Батьківщини не одна.
За нею подалися ще двоє: Євген Суслов та Олексій Логвиненко.

"Не хочу, в бруді не копаюсь. Ну чесно не хочу. Тим більше коли цей бруд про жінку", — пояснив вчинок нардеп Сергій Міщенко.

Парламент не обрав омбудсмена
Верховна Рада не змогла цього тижня обрати нового омбудсмена. Ані правозахисник Євген Захаров, якого запропонувала опозиція, ані представник уряду в Європейському суді Валерія Лутковська, за яку голосувала більшість, не заручилися необхідною підтримкою народних депутатів.

За Лутковську, креатуру Мінюсту, не проголосували регіонали, які лобіюють інтереси консорціуму ЄДАПС. Євген Захаров припустив, що це сталося через конфлікт бізнес-інтересів з міністром юстиції Олександром Лавриновичем. Міністр такий зв’язок заперечив.

«Мого підпису, коли збирала фракція, немає. Ми будемо пропонувати Ніну Карпачову. Вона має достатній досвід і сприймається в Європі
як людина, яка дійсно захищає права людей».
— народний депутат, фракція Партії регіонів Валерій Коновалюк.

"Я допускаю, що може бути повторне голосування, оскільки обмежень таких не існує.
Але, якщо цього не станеться, то Міністерство юстиції від цього виграє. Оскільки фахівець такого рівня і з таким досвідом. Тут адекватну заміну знайти неможливо", — вважає міністр юстиції України Олександр Лавринович.

По «Нафтогазу» також не проголосували
Депутати мають ще 20 днів, аби повторно внести кандидатури на посаду уповноваженого з прав людини.

Втім, це не єдине питання, яке зависло в повітрі. В останній робочий день тижня депутати планували розглянути закон про реформування "Нафтогазу" та постанови
про виконання резолюції ПАРЄ
. Втім, жодного не розглянули через блокування трибуни.

"Здається, опозиція втрачає ґрунт з-під ніг. Спочатку власноруч позбавляє фракцію голосів. А потім паралізує роботу парламенту перед голосуванням документу, розгляду якого вони давно вимагали", — каже журналіст Ганна Іваненко.

Блокувала опозиція роботу Верховної Ради через ГТС і Юлію Тимошенко. Депутати вимагали роз’яснень від Міністра палива та енергетики Юрія Бойка щодо законопроекту про реформування "Нафтогазу". А ще хотіли бачити Генпрокурора Віктора Пшонку
через недопуск депутатів у Качанівську колонію. Не влаштував опозиціонерів навіть опозиційний законопроект, який забороняє приватизацію вітчизняної ГТС.

Саме його несподівано підтримав уряд.

«Ми проаналізували ситуацію, яка склалася. Ми проаналізували дуже ретельно законопроект, який підготував народний депутат Кармазін.
І вважаємо, що на сьогодні прийняття цього законопроекту може бути першим кроком на шляху реалізації реформ в нафтогазовому секторі».
— заступник Міністра енергетики Володимир Макуха.

Сам Юрій Кармазін зізнався, що не сподівався, що уряд сприйме його пропозицію.

ПАРЄ і «Нафтогаз» відклали на потім
Втім, сам розгляд документа відклали на потім. Як і питання виконання резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи.

"Закрадається така підозра, що вони дуже не хочуть, щоб якісь рішення по Тимошенко взагалі були прийняті на її користь", — сказав лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

"Питання захисту наших колег — головне. Але вони не погодилися на наші умови, тому ми не відійшли від трибуни", — заявив лідер фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем’якін.

Чи продовжать блокувати трибуну наступного парламентського тижня, опозиціонери обіцяли визначитися в понеділок, на засіданні погоджувальної ради.