"Ми з Віктором Федоровичем маємо практику без шуму, без пилу зустрічатися і дуже часто обговорювати наші проблеми", – каже Президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Лукашенко кличе Януковича до Митного союзу

Бажання української влади поріднитися з Європейським союзом – головний біль Лукашенка. Білоруський глава ще має надії – Україна буде четвертою у Митному союзі. Та Янукович дає зрозуміти – сподівання марні.

"Ми тільки хотіли б, щоб Україна не підписала з іншими організаціями такий договір, який би закрив їй шлях руху в напрямку єдиного економічного і майбутнього економічного союзу, про який ми ведемо мову, ось це найбільше нас хвилює. Ми хотіли б, щоб Україна була нашою", – висловися президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Україна йде шляхом європейської інтеграції. І в частині того, що не суперечитиме нашим міжнародним зобов'язанням, Україна приєднається до положень Митного союзу,
– сказав Президент України Віктор Янукович.

Україна матиме чіткий кордон з Білоруссю

Між тим, за келихом шампанського два президенти святкують – нарешті Україна матиме чіткий кордон з Білоруссю. Цього чекали 10 років, та тільки зараз глави держав обмінялись ратифікаційними угодами про демаркацію кордону.

"Облаштування державного кордону є окремим можливим моментом розвитку безвізового діалогу між Україною і ЄС", – каже радник Президента України Андрій Гончарук.

У ВР оприлюднили текст угоди про асоціацію з ЄС

Чіткі кордони потрібні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Текст цього договору вперше показують громадськості. Це 270 сторінок, 7 розділів і майже 500 статей, більшість присвячена майбутній зоні вільної торгівлі. У преамбулі зазначено: без реформ Україні частиною Європи не стати.

Україна у повній мірі не виконала жодну з 11 вимог, – комітет ВР

"В першу чергу хотіли б порадити окремим експертам та ЗМІ відійти від механічної фіксації виконання чи невиконання якихось пунктів, нібито необхідних для підписання угоди про асоціацію, на сьогоднішній день йдеться про спільні дії України та ЄС з проваджень реформ у ключових сферах", – говорить заступник директора Департаменту інформації політики МЗС України Василь Зварич.

На виконання вимог ще є час, – експерти

Якісь бонуси керівництво країни ще може заробити – кажуть експерти. Всі вимоги влада не виконає. Та і змінювати вектор поки не буде.

Поки Янукович не переконається, що з Європейським союзом підписання угоди неможливе, різких змін курсу не буде. Єдине для чого зараз потрібен митний союз – для Януковича – це для того, щоб такими епізодичними зустрічами натякати європейському союзу що може статися , якщо Угода про асоціацію не буде підписана,
– каже голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень Сергій Таран.

Соцопитування: 40% українців хочуть жити в Митному союзі, 36% – в ЄС. Між тим, самі українці так і не визначились, в якому союзі їм жити краще.

Останнє опитування, що провів Київський міжнародний інституту соціології, показує, що 40% українців виступають за приєднання до митного союзу, 36 – за асоціацію з Європейським союзом. І майже 15 % ще у роздумах.