Потрапити в "зону мітингу", а потім - в міліцію

На початку квітня мітинг опозиції біля Верховної Ради з вимогою встановити дату виборів в Києві завершився "сніжною атакою" на депутатів з Партії Регіонів. Після того, як невідомі закидали сніжками регіоналку Ірину Горіну, по факту порушили кримінальну справу за замах на вбивство.

Цього тижня до людей, які перебували під час акції протесту на території парламенту, почали дзвонити з міліції і запрошувати на бесіди. Журналіст "5-го каналу" Олексій Братущак, який на той час працював в парламенті теж отримав такий дзвінок. Співрозмовник представився слідчим Печерського райвідділку міліції. Однак, до кого саме дзвонить, слідчий не знав.

Вони могли прослуховувати певні телефонні розмови, фіксувати там, хто телефонує, кому телефонує, і можливо те, що я зателефонував одному з депутатів від "Свободи", вони зафіксували цей дзвінок і телефонують усім, з ким того дня свободівці спілкувалися,
- розповів кореспондент "5 каналу" Олексій Братущак.

“І мені подзвонили з невідомого номера, почали як цигани випитувати, хто я такий, а назвіть прізвище, а давайте підійдіть до нас як свідок, дасте пояснення”, - повідомив прес-секретар ВО "Свобода" Олександр Аронець.

Народні обранці кажуть, що в цей день таким чином слідчі запрошували на розмову сотні людей.

Кажуть, що от у звязку з тим, що ваш телефон зафіксований в певній зоні, коли другого квітня відбувався так званий терор, в лапках, ну і відповідно вимагають, щоби їм надавали якусь там інформацію. Вони викликали на так звану розмову,
- каже народний депутат з фракції "Свобода" Андрій Іллєнко.

Правоохоронці, які порушують закон

Таким чином кожен українець, який випадково опинився в "зоні парламенту" став потенційним правопорушником. У компанії, яка є одним з найбільших операторів мобільного зв'язку на інфорvаційний запит - чи було відповідне рішення суду на надання бази телефонів міліції - обмежилися формальною відповіддю.

Компанія завжди неухильно дотримується вимог законодавства і забезпечує у повному обсязі конфіденційність інформації про своїх абонентів і послуги, які їм надаються. Взаємодія з правоохоронними органами здійснюється лише у порядку, встановленому законодавством,
- повідомили там.

У прес-службі київської міліції лише підтвердили - дзвінки і справді здійснюють працівники Печерського райвідділу міліції, однак коментувати дії слідчих відмовляються. Натомість голова правління гельсінської спілки Євген Захаров говорить - дії правоохоронних органів незаконні. Правоохоронці повинні були б надсилати офіційні повістки та взяти дозвіл на отримання номерів телефонів в суді.

Правозахисник переконаний - все це свідчить про те, що Україна має всі ознаки "поліцейської держави". Мовляв, таким чином правоохоронці можуть прослуховувати розмови громадських активістів та опозиційних депутатів і визначати місце їхнього перебування в будь-який час і без будь-якого дозволу.