Від Митного союзу наразі відмовляються

Сидіти на двох стільцях українській владі все важче. І хоча євроінтеграція залишається офіційною метою, український прем'єр цього тижня заявив: Митний союз для України – це питання виживання. Але, попри це, від членства Україна поки відмовляється. Хоче бути спостерігачем

Домовилися ще про дуже важливий принцип: що ми не претендуємо на якісь преференції, але щоб не було ніяких дискримінаційних заходів стосовно України. Ось такий статус повинен бути,
– заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

У Кремлі кажуть, що формат спостерігача при Митному союзі можливий. Але бажано, щоб це був перший етап до членства. А до цього держави-спостерігачі жодного впливу на рішення не матимуть. Поки інші домовляються, вони можуть лише "принюхуватись".

"Зазвичай, статус спостерігача виникає з двох міркувань: або просто, що називається, "нюхати повітря", в цьому немає нічого образливого, але тоді ніяких переваг не буде, а друге – це просто перша стадія приєднання до якогось інтеграційного об’єднання. Якщо це в такому ключі розглядається, то будь-ласка",
– каже російський прем'єр Дмитро Медведєв.


Україна не може визначитися, куди інтегруватися

Непевну позицію української влади підкріпляє й суспільна думка. Одностайності, куди ж інтегруватись, в Україні немає. Опитування Київського міжнародного інституту соціології свідчить: 41% респондентів – за вступ до Митного Союзу, а за асоціацію з ЄС – 39%. Різниця у межах похибки.

Тим часом європейська влада, як і російська, квапить Київ, мовляв, вже час визначатись. Офіційний Київ має чітко засвідчити свої євроінтеграційні наміри не пізніше травня-червня, каже посол ЄС в Україні Ян Томбінськи.

До проведення вільнюського саміту часу дедалі менше. Я сподіваюся, що буде позитивна відповідь на необхідність виконання рекомендацій. Президент, уряд і парламент роблять свої заяви. Я бачу широкий консенсус. Але зараз час для дій, а не для заяв,
– наголосив голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський.

У Європі констатують, що більшість рекомендацій українська влада не виконала. Так, у щорічному звіті ЄС щодо України найбільшими проблемами названі політичні судові процеси, залежність судів від влади, корупція, непрозорість держзакупівель і порушення під час виборів. В українському МЗС тим часом твердять: працюють над рекомендаціями за графіком.

Проєвропейські декларації української влади отримали цього тижня своєрідне підтвердження. З вини української сторони було зірвано засідання міжпарламентського комітету Україна-ЄС.

Українські опозиціонери стверджують, що регіонали зірвали ухвалення цього рішення, бо не отримували в делегації більшості. У Європарламенті кажуть, що випадок небачений, щоб країна-партнер не змогла сформувати свою делегацію. У Партії регіонів зазначають, що це лише технічні проблеми і обіцяють питання владнати.

Нагадаємо, що над Угодою про асоціацію Україна та ЄС працюють понад 6 років. Ймовірна дата підписання – листопад цього року, на саміті у Вільнюсі.