Тривалий період невизначеності і нестабільності для економіки Кіпру закінчився. Я вважаю, що ми в буквальному сенсі запобігли банкрутству країни. Тепер ми впевнені у майбутньому прийдешніх поколінь,
- каже міністр фінансів Кіпру Майкл Сарріс.

Майбутнім поколінням не позаздриш: розплачуватися за кредити доведеться довго й нудно. Обов’язкові умови - реструктуризація банків. Другу за величиною фінустанову - Laiki Bank - ліквідують.

А рахунки у понад 100 тисяч євро обкладуть драконівським податком - від 40 до 80%. Завдяки цьому планують отримати 4 мільярди євро, необхідні для закриття фінансових дір. Тож прості кіпріоти від таких новацій, м’яко кажучи, не в захваті.

Ситуація буде ще гіршою, аніж раніше, багато людей дотримуються думки, що Кіпру взагалі не місце в Євросоюзі. Вступ був помилкою. Ми були заможною країною з високими стандартами життя, а тепер що?,
- говорить місцева жителька Йоанна Брийда.

“Сьогодні Кіпр переживає найважчі часи з 1974-го року. Майбутнє всього населення держави - зараз під загрозою”, - вважає активістка Марія.

Не додало оптимізму кіпріотам і відкриття банків, які упродовж майже 2-х останніх тижнів були зачинені. Адже тепер з рахунку можна зняти не більше 300 євро на добу, а вивезти з країни - не більше тисячі.

Також не можна достроково забирати гроші з депозитів. Люди скаржаться, що держава фактично вкрала в них кошти. Тож ажіотажу в день відкриття банків не спостерігалося - лише 20-30 людей, та й ті швидко розійшлися.

На такому фоні, президент Кіпру Нікос Анастасіадіс вирішив знизити свою зарплату на 25%. Зарплати членів Кабміну будуть зменшені на 20%. Президент та урядовці також відмовилися від так званої 13-ї зарплати.