"3 місяці говоримо, а виходу нема, очевидно треба змінити риторику", - вважає народний депутат від ВО "Батьківщина" Микола Томенко.

Цей тиждень мав бути робочім для нардепів. Всі очікували позачергової сесії, та не дочекалися. Регіонали і опозиція не зійшлись на головному - як міняти Конституцію.

Шлях, який пропонує опозиція - спірний

"На що не погоджується не лише Партія регіонів, але й наші колеги-комуністи, це йти шляхом, який з правової точки зору є спірний у частині змін до Конституції. Шлях, який пропонує опозиція - спірний", - вважає народний депутат Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

"Насправді - це політико-правове рішення. Якщо на це буде згода, добра воля всіх сторін для того, щоб вийти з цієї політичної кризи - юридичний механізми як юристи знайдемо, який буде задовольняти всіх. На сьогоднішній день повинну бути прийнято політичне рішення", - сказав народний депутат УДАРу Роман Чернега.

Текст Конституції 2004 треба змінювати,але нині і сама опозиція заплуталась, що саме переписувати. Тому, зараз всі зійшлись на одному - спочатку слід повернути версію 2004 року, а вже потім міняти її текст. Зажити по правилах парламентсько-президентської форми правління можна, скасувавши майже сотню законів. Їх ухвалили у 2010, коли виконували рішення Конституційного Суду.

"Навіть, якщо вчитуватись у саме рішення від 10-го року, то я звертаю увагу, що у результативній частині немає те, що він відновлює норми конституції 6-го року і відповідно нормативно-правову базу. Він сказав, що хтось має це зробити, органи державної влади. І парламент автоматично вніс зміни до десятка різних законів. У рішенні суду нема припису відновити норми Конституції 96 року", - сказав народний депутат від ВО "Батьківщина" Руслан Князевич.

"226 голосів , голосування, відміна цих законів. І ми дуже швидко перебуваємо у правовому полі дії Конституції 2004 року, без ніяких особливих перепон. Ще є інший шлях, сам Конституційний Суд переглядає своє рішення, визнаючи відсутність компетенції у прийнятті рішення 2010 року", - пояснив народний депутат від УДАРу Валерій Карпунцов.

Регіонали ж публічно демонструють бажання повернути Конституцію 2004-го. Але хочуть одразу міняти нинішню, поповній юридичній процедурі. З двома сесіями, комісіями, висновками та голосуванням у 300 голосів.

Ми не повинні перетворювати Конституцію на рядовий закон

"Давайте теоретично, парламент зібрався, є 226 голосів, проголосували. Через тиждень - знову зібрався, взяв скасував, або інше проголосував. Таким чином ми Конституцію з основного фундаментального закону перетворимо у рядовий закон, який буде мінятися щонеділі під якусь політичну ситуацію. Ми не повинні перетворювати Конституцію на рядовий закон", - наголосив народний депутат Партії регіонів Володимир Олійник.

Як зрештою вмовити регіоналів поступитись, поїхали питати у Юлії Тимошенко. За чотири години побачення вона закликала опозицію іти в ва-банк і в жодні переговори не вступати.

"У нас є наш проект рішення, ми вимагаємо, щоб цей проект рішення поставили на голосування, обговорили і проголосували. І щоб було зрозуміло, щоб люди просто побачили - є в парламенті голоси, чи немає. Так є голоси від Партії регіонів , які підтримують поновлення конституційного ладу чи ні", - сказав голова фракції "Батьківщина"Арсеній Яценюк.

Майдан тим часом хоче не оголошення намірів, а виконання вимог. І поки мирно цього чекає, красномовно побрязкуючи щитами та палицями під час чергової мирної ходи вулицями столиці.

Поки політики перемовляються, частина Майдану перетворюється у маленьку армію. Сьогодні ці хлопці вже не просто стоять на охороні барикад. Вони об'єднались у надпартійний громадський рух із символічною назвою "Самооборона Майдану", зі своїми написаними правилами та принципами.

Самооборона Майдану заявляє, що вже об'єднує 20 тисяч українців з усіх регіонів і вже є не спонтанним об єднанням, а дисциплінованою структура.

"Самооборона" по всій Україні твориться як єдина і спільна структура

"У документі ми визначили нашу структуру, яка ділиться на сотні, яка ділиться на десятки, а також сформували головні принципи нашої діяльності і, власне, тим наказом дали ґрунт для того, щоб по всій Україні, де зараз створюються осередки, всі вони творились як єдина і спільна структура", - розповів комендант Євромайдану, народний депутат від ВО "Батьківщина" Андрій Парубій.

Тим часом депутати готуються до сесії, а Майдан - до мирного наступу, що криється за цим формулюванням, обіцяють роз’яснити на черговому, вже 11-му віче у неділю 16 лютого.