Зірване засідання: як це було

Прийшли, аби не дати депутатам розпочати сесію. Кажуть, "своє" ця рада вже відпрацювала, її повноваження закінчились ще у червні. Блокувати роботу всередині пішли народні депутати.

Ішли крізь охорону та кордон "Беркуту", який по дорозі встиг пом'яти журналістку та розбити окуляри Арсенію Яценюку. Вже у сесійній залі опозиція блокує трибуну, але це не завадило Галині Герезі відкрити сесію. Щоправда, працювати не вийшло - за півтори години ґвалту сесію закривають.

Хто винен, і що робити

Зірваним засіданням опозиція хвалиться і обіцяє, що у цьому складі раді не працювати, потрібні дострокові вибори. У Київраді натомість не розуміють, чому претензії до них.

“В якому законі написано, що депутати київради мають підпорядковуватись народним депутатам? Ми звертались до Верховної Ради - нехай прийме рішення щодо позачергвоих виборів", - секретар Київради Галина Герега.

“Ми вважаємо, що з цього приводу повинні бути щасливі кияни. В Києві повинні відбутись вибори! Янукович усвідомлює, що він їх програє, але повинні виграти кияни”, - лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Без виборів опозиція обіцяє і надалі блокувати Київраду. Влада тим часом шукає винних у бунті.

На якій підставі можна позбавити мандатів нардепів, що взяли штурмом Київраду, обіцяють подумати у регламентному комітеті парламенту. У міській адміністрації просять Київраду зібратись позачергово.

То коли ж у столиці будуть вибори?

Опозиція тим часом просить суд вплинути на Верховну Раду. Позов до ВАСУ вже подали, вимагають зобов'язати парламент призначити дострокові вибори у столиці.

Позиція Партії регіонів - вибори у Києві слід проводити одночасно з усіма в країні, тобто у 2015-му. Посилаються на рішення Конституційного суду.