“Неодноразово очистивши свою совість перед Богом, можу з упевненістю сказати, що моїх сил через похилий вік недостатньо, аби гідно виконувати місію апостола Петра”, - сказав Папа Римський Бенедикт XVI.

Папа всіх здивував

Рішення Бенедикта XVI відмовитися від престолу стало несподіванкою як для вірян, так і для представників церкви. Політики також неабияк здивовані.

“Він зміцнив відносини з православною церквою, простягнув руку євреям та мусульманам. Бенедикт XVI є і залишатиметься одним з найбільш поважних релігійних мислителів нашого часу. Я вдячна за його працю і від усього серця бажаю йому усього найкращого”, - виступила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Та поки католицький світ оговтується від того, що Папа зрікається престолу, італійські букмекери часу не гають. Місцеві контори приймають ставки на те, хто ж стане наступним Папою Римським. Традиційно високі шанси мають італійці. Це, зокрема, міністр культури Ватикану - кардинал Джанфранко Равазі та міланський архієпископ Анджело Скола.

Букмекери приймають ставки на наступника Бенедикта XVI

"Рішення Бенедикта XVI зректися престолу лише розширює і зміцнює наш шлях до життя, повного слави Ісуса", - вважає архієпископ Мілана Анджело Скола.

Високі шанси на обрання мають і латиноамериканські кардинали. У пресі також поширена думка, що вперше понтифіком може стати темношкірий ієрарх. Тут серед фаворитів згадують кардинала з Нігерії Френсіса Арінзе та його колегу з Гани - Пітера Турксона.

Однак, оглядачі наголошують, що очевидного лідера немає, відтак конклав може затягнутися на 2-3 тижні, а ім’я нового Папи Римського може стати повною несподіванкою. Обрати понтифіка у Ватикані планують до 31 березня. Саме тоді римо-католицький світ святкуватиме Великдень.
Обрати нового Папу хочуть до 31 березня

"Ми молимося, щоб Господь, сказав нам, хто має бути Папою. Ви не обираєте свого приятеля. Ви голосуєте за людину, яку, на вашу думку, хоче бачити Господь. Це дуже емоційний момент, коли ви намагаєтеся читати думки Бога", - поділився думками колишній кардинал Теодор МакКаррік

Сам Бенедикт XVI участі в обранні нового Папи не братиме. Після зречення престолу він вестиме закрите для зовнішнього світу життя.

Бенедикт XVI вестиме закрите життя

“Дуже дякую вам за ваші молитви. Я відчував їх "фізично". Хоч я й покидаю престол, я впевнений, що в молитвах я завжди буду поруч із вами, а ви будете поруч зі мною, навіть, якщо для зовнішнього світу я залишатимусь невидимим”, - сказав Папа Римський Бенедикт XVI.

В усамітненні Бенедикт XVI молитиметься та писатиме книги. Останніх, до слова, у нього уже 60. В історію понтифік увійде як інтелектуал та консерватор, він знає 10 мов і має 8 докторських ступенів з теології та філософії. За свої погляди Бенедикт XVI отримав прізвисько "залізний кардинал". Він прославився категоричним неприйняттям розлучень, абортів, гомосексуальних шлюбів та клонування.

Йозеф Ратцінгер очолив католицьку церкву в 2005 році, ставши 265-м Папою Римським - Бенедиктом XVI. Він також став першим за останні майже 600 років Папою, який вирішив зректися свого престолу. Попереднім Папою, який пішов у відставку за власним бажанням, був Григорій XII у 1415 році.