Рибак відкрив третю сесію нинішнього парламенту

Під куполом парламенту - весь склад уряду та іноземні дипломати. За трибуною - Віктор Янукович. Його тут чекали найбільше, президент 1,5 року не приходив в Раду, бо у 2012-му опозиція зірвала його виступ. На цей раз Януковича слухали мовчки.

На жаль, попередня сесія Верховної Ради була радше часом втрачених можливостей. Пропоную, щоб всі парламентські сили знайшли порозуміння, - звернувся до нардепів Президент України Віктор Янукович.

“Ми не змогли поставити питання президенту, хоча їх багато”, - поскаржився згодом лідер фракції УДАР Віталій Кличко.

Янукович говорив про економіку та євроінтеграцію. Регіонали йому аплодували. Опозиція пріоритети демонструвала одежею. "Свобода" - у вишиванках, УДАР - у зірочках Євросоюзу, "Батьківщина" - у написах "Юлі волю!". Після виступу президента тимошенківці зняли футболки і Рада запрацювала.

"Свобода" взялась за старе. Перекрикує російськомовних регіоналів, хоча вже не так яро. Партія влади навпаки - перестала кричати у відповідь "фашисти". А в стінах парламенту заговорили про толерантність.

Голосування за євроінтеграцію

У новому сезоні Верховної Ради - майже персональне голосування. Хоча декілька кнопкодавів з Партії регіонів все ж було. А лідери опозиції перестали ходити трійкою. Все більше - по одному.

Ну і нарешті - парламент згадав, що Україна хоче євроінтеграції. І взявся за відповідні законопроекти. Про синхронне голосування домовлялись за зачиненими дверима.

Перший тиждень роботи дав п'ять підтриманих обома таборами законопроектів. Всіх їх хоче бачити Європа. Перший стосується змін до Конституції, за якими судді обиратимуться пожиттєво і парламент позбавляється права їх призначати. Ці норми ще має вивчити Конституційний суд і тільки потім затверджуватиме парламент. Другий законопроект - зміни до КПК.

У першому читанні депутати ухвалили зміни митних тарифів та гарантії виконання судових рішень. І нарешті вирішили доукомплектувати парламент. На 15 грудня призначили повторні вибори у проблемних мажоритарних округах, від яких у Верховній Раді досі немає представника. З вимог ЄС залишились зміни до виборчого законодавства, закон про прокуратуру та Юлія Тимошенко.