"В'язням Грушевського" загрожує до 15 років ув'язнення

Законом інкримінують участь або організацію масових заворушень з 27 грудня до 2 лютого. З них 71-а особа в Києві, так звані "в'язні Грушевського", яким загрожує до 15 років ув'язнення.

Своєрідний акт милосердя влада обіцяє здійснити лише після того, як активісти залишать приміщення КМДА та розберуть 19 барикад на дев'яти вулицях Києва: Грушевського, Городецького, Хрещатику, Інститутській, Трьохсвятительській, Володимирському узвозі, Прорізній, Заньковецької та звільнять проїзд на Майдані Незалежності.

Тобто будуть судити людину за ті злочинні дії, які були вчинені, - сказав прокурор міста Києва Микола Бескишкий.

Якщо ж цього не зроблять - зачищати Майдан не будуть - запевняють у прокуратурі Києва, однак людей продовжуватимуть затримувати та судити.

"Я брав участь в мирному протесті, я прийшов послухати політичних лідерів. Мені нічого не пояснили, мене збили з ніг, побили і затримали", - розповідає підозрюваний Дмитро Полтавець.

Більшість підозрюваних у організації і участі у масових заворушеннях самі не розуміють за що опинилися на лаві підсудних. Тим часом прокуратура звітує, що іде на зустріч так званим злочинцям. Усім пом'якшили запобіжний захід і відправили із СІЗО під домашній арешт.

Укріпили барикади

Заяви прокурора Києва щодо демонтажу усіх 19-ти барикад майданівці назвали провокацією. Мовляв, це суперечать самому закону про амністію і зриває мирний шлях врегулювання кризи в Україні.

Відтак жодної барикади розбирати не збираються, навпаки - їх укріпили, і переобладнали. Через потепління довелося замінити сніг у мішках на пісок.

Рада Майдану припускає, що може виконати частину вимог закону про амністію, але лише після того як закриють кримінальні справи проти активістів.

"Ці люди мають бути звільнені - це є передумова подальшої розмови, бо влада зараз діє як сомалійські пірати, вона взяла заручників і вимагає за це щось, просимо спочатку, це наша засаднича вимога - випустити людей, після цього можемо дальше про щось з вами говорити", - каже народний депутат, фракція "Свобода" Руслан Кошулинський.

Покараних за розгін Майдану не буде

Гарантією того, що учасників акцій протесту звільнять, є грудневий закон про амністію - переконують в прокуратурі. Тоді звільнили усіх кого звинувачували в організації масових заворушень в період з листопада до кінця грудня.

Закон авторства позафракційного депутата Юрія Дерев'янка не виставляв мітингувальникам жодних умов. Однак тоді, окрім активістів звільнили також від відповідальності усіх силовиків, які розганяли Майдан і били людей.

Весь світ знає про 30 листопада, а ми кажемо, ну це під загальну амністію. Точно під загальну, на мою думку, з політичної точки зору, з точки зору пошуку компромісів - ми не можемо на це йти, - вважає народний депутат, фракція "Батьківщина" Микола Томенко.

Печерський райсуд Києва зняв обвинувачення з Олександра Попова, Володимира Сівковича та Валерія Коряка, яким раніше була вручена підозра за розгін Майдану 30 листопада.

Ми не робимо для когось кращі умови для когось гірші, тому що на жаль порушення закону були з обох сторін. Якщо ми говоримо про політиків - то вони понесли політичну відповідальність, вони усунуті з посад, - каже народний депутат, фракція Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

Представник Президента у Верховній Раді каже, що навіть, якщо протестувальники не виконають умов закону про амністію - переговори продовжать. Однак, знову ж таки від відповідальності звільнять обидві сторони, в тому числі і "буркутівців".

Наразі у прокуратурі Києва є всього три кримінальні провадження порушені за фактом перевищення службових обов'язків правоохоронцями. Перша - щодо застосування надмірної сили при затриманні активістів, друга - за побиття журналістів і третя, яка стосується знущань над козаком-сотником Михайлом Гаврилюком.