Щоправда, країни-члени Союзу ратифікували її лише за 4 роки. Відтак стартом стосунків України та ЄС можна вважати 1 березня 1998 року коли набула чинності ця угода. Замінити угоду про партнерство на нову, поглиблену вирішили у 2007 році.

"Ми побачили, що угода про партнерство була лише рамковою, вона не мала жодних перспектив аби стати справді каталізатором змін в Україні. І тому - це власне була ідея українського МЗС - почати процес заміни цієї рамкової угоди на спеціалізовану, українську яка б враховувала українські особливості і давала нам карт-бланш" - сказав Міністр закордонних справ України 2007-2009 років Володимир Огризко.

Назву новій угоді - "Про асоціацію України та ЄС" - запропонувала Франція

Цікаво, що назва майбутнього документу - "Угода про асоціацію" - була попередньо узгоджена влітку 2008-го у Брюсселі на засіданні Ради Євросоюзу. Із пропозицією назвати майбутню угоду із Україною "Угодою про асоціацію" виступила Франція.

"Не можу сказати, що ця ідея нормально одразу сприйнялась в Євросоюзі - нас постійно запитували - а для чого, навіщо, чому??? На переконання Євросоюзу пішло 1,5 - 2 роки - а після цього почалась практична робота", - розповів міністр закордонних справ України 2007-2009 років Володимир Огризко.

Для підготовки до асоціації провели 21 раунд переговорів

Протягом 2007–2012 років було проведено 21 раунд переговорів щодо підготовки Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Засідали три робочі групи: щодо політичних питань, питань законодавства та безпеки та економічна група. Остання готувала пакет документів щодо створення поглибленої зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

"Оце і є переломний момент - коли населення зрозуміло. Бо коли ми починали, у нас не було нікого досвіду, як жити і як працювати в Європі. Особливо - працювати, а тепер ми зрозуміли як ми маємо працювати" - вважає академік НАН України Валерій Геєць.

Україна та ЄС завершили переговори наприкінці 2011 року

Останній, 21 раунд переговорів між сторонами відбувся у листопаді 2011-го. І Вже у грудні того ж року, в рамках 15-го Саміту Україна-ЄС у Києві було офіційно оголошено про завершення переговорного процесу. Парафування - тобто попереднє підписання міжнародного договору уповноваженими особами, що брали участь у його розробці, - відбулось у березні 2012-го у Брюселлі.

Україна на порозі підписання "дала заднього" через Росію

Однак попри усі добрі наміри Україна, вже на порозі підписання Угоди про асоціацію, яке анонсувалось на 29 листопада 2013 року у Вільнюсі, "дала заднього"... через Росію. Перший президент Леонід Кравчук з подивом оцінює останні кроки північного сусіди.

"Я пам'ятаю, Путін казав 3 роки тому: ми не будемо заперечувати чи акцентувати на тому що Україна матиме стосунки з ЄС - ми проти НАТО і ми ж розставили акценти на НАТО. Я пам'ятаю, він, Путін, казав: за вільну торгівлю від Лісабону до Уралу - я сам це чув. Тепер змінилися акценти", - розповів Президент України 1991-1994років Леонід Кравчук.

До переговорів з ЄС Україна тепер прагне залучити Росію

Така позиція та жорсткий економічний тиск з боку Росії напередодні Вільнюського саміту призвів до того, що тепер євроінтеграція України буде залежати і від позиції Кремля.

"Мета тристоронніх переговорів - зняти протиріччя і підписати Угоду про Асоціацію на кращих для України умовах, не втрачаючи ринків ні Росії ні ЄС" - заявив Прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Офіційні представники країн ЄС вже відповіли на це: переговорів з Росією про те, як працювати з Україною, вони вести не будуть. Незважаючи на незрозуміле їм бажання української влади.