Азаров пішов, закони скасували

Два дні у Раді те й робили, що радились. Першим ділом – про скасування скандальних "законів 16 січня", за які більшість голосувала вручну. Опозиція вимагала скасувати їх повністю. Регіонали пішли на поступки. У залі – пакетне голосування і конституційна більшість.

Паралельно з цим нардепи гучно обговорювали відставку уряду. Замінити склад кабміну також вимагала опозиція. Але Микола Азаров не став чекати, поки за його відставку проголосують нардепи. Пішов сам – заради компромісу.

Компроміси у Раді закінчились, коли постало питання про амністію активістів. У середу зранку у Раді було три законопроекти. Два пропонували просто перелік статей, які підпадають під амністію. Регіонали для звільнення одразу поставили умови – готові обміняти людей на будівлі.

Там є чіткий перелік статей, які в себе влючають всі ті статті, за якими зараз заарештовані громадяни України, і після прийняття цього закону вони мають бути звліьнені, кримінальна відповідальність з них має бути знята, – пояснив народний депутат від ВО "Батьківщина" Леонід Ємець.

“Моїм законопректом передбачено також ті особи, дії яких були в цей період часу і які ще можуть бути підозрюваними, або можуть бути затриманими”, - наголосив позафракційний нардеп Юрій Дерев'янко.

"Заарештовані звільняються від відповідльності тоді, коли звільняються вулиці, адміністративні будівлі, – це головна умова", – сказав регіонал Дмитро Шпенов.

Опозиція готова була голосувала за законопроект Дерев'янка. І наполягала, аби його першим винесли на розгляд, розраховуючи на підтримку регіоналів. Мовляв, частина нардепів з так званої групи Сергія Тігіпка попередньо дали на це згоду.

Позиція дуже багатьох депутатів, зокрема і моя, що фактично даний законопроект, який пропонується – це законопроект про розпуск Майдану, тому ми вважаємо, що серед позафракційних і серед представників Партії регіонів є достатньо голосів, щоб прголосувати законопроект без жодних умов, – заявив Микола Томенко.

Після того як з'явилася інформація про готовність частини регіоналів підтримати опозицію, всю фракцію прямо з зали покликали на засідання. Вгамовувати своїх партійців приїхав особисто Віктор Янукович.

Три години за закритими дверима і всі регіонали одностайно голосують за проект Мірошниченка, за яким спочатку мітингарі мають звільнити вулиці і захоплені будівлі, потім генпрокурор має оцінити, чи добре вони це зробили, і тільки після цього почнуть звільняти людей. На все про все - два тижні.

15 днів для Майдану

“Президент – великий авторитет для нас. І слово президента було, є і буде для нас вирішальним”, – сказала нардеп від Партії регіонів Ганна Герман.

“Залишити для тих, хто мирно мітингує, приміщення профспілок, Жовтневий і Українського дому, а всі інші приміщення адміністрацій і державних установ повинні бути звільнені, і застосовується амністія”, – пояснив регіонал Володимир Олійник.

Варіант для влади – поводити себе як терористи: захопити людей, а потім в обмін на людей виставляти певні вимоги, – наголосив голова політради ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Наступного дня після голосування з'ясувалось, що депутат Мірошниченко, або не знав, про що йдеться у його ж власному законі, або не договорював.

В моєму законопроекті не йдеться про Майдан, про вулиці, про Будинок профспілок, тільки органи місцевого самоврядування, як то міські ради, обласні ради, районні ради і так далі, – розповів автор закону про "амністію" від Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

Ну і остання новація у законі - вирішувати, що є мирна акція, а що ні, і чи варто активістів амністувати, буде одноосібно генеральний прокурор.

Якщо, наприклад, генеральний прокурор буде вважати що на вулиці Михайлівський не мирний протест – то він буде вважати, що мітингувальники не виконали третій пункт вимог закону. Немає відповіді на питання, що буде, якщо мітингувальники виконають ці вимоги, але генеральний прокурор не визнає їх, – пояснив юрист Любомир Дроздовський.

На виконання умов влади у майданівців - 15 днів. Далі закон втрачає чинність. Документ вже підписав президент. Підпис стоїть і під скасуванням "законів 16 січня". Результат парламентських баталій – можна носити маски, каски та шоломи, не боячись кримінального переслідування.