До 20 серпня ЦВК повинна зареєструвати усіх кандидатів у депутати

"30 липня рівно о 00:00 за київським часом починається виборчий процес. Для когось – це свято, для когось, можливо, не дуже комфортні умови", – каже заступник голови ЦВК Андрій Магера.

В умовах подвійного навантаження протягом понад 3 місяців доведеться працювати Центрвиборчкому. Вже до 20 серпня ЦВК повинна зареєструвати усіх кандидатів у депутати. Їх лише по мажоритарних округах згідно з оцінкою Комітету виборців України буде до 5 тисяч. Окрім того, Центрвиборчкому доведеться виконувати роботу народних депутатів, виправляючи недоліки у виборчому законі. Такі, зокрема, як відсутність зобов’язання вказувати прізвище кандидата у бюлетені для голосування.

"Парламент усунувся від заповнення певних прогалин, які існують в законі, від усунення тих недоречностей, які є, двозначностей. І тому Центральна виборча комісія не від хорошого життя буде змушена окремі питання врегулювати своїми постановами", – відзначає Магера.

"Формально вона перевищуватиме свої повноваження, тому що закон мають міняти законодавці. І якщо буде в когось бажання подати до суду, – очевидно, такі позови будуть, – це може паралізувати виборчий процес", – вважає голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

У зриві виборів начебто ніхто не зацікавлений

Однак, поки у зриві виборчого процесу начебто ніхто не зацікавлений. І у партії влади, і в об'єднаній опозиції висловлюють впененість у перемозі на виборах 28 жовтня.

"95-100 прохідних місць – це по пропорційній системі, і мажоритарна з 225 місць – 150 мінімум місць Партія регіонів по мажоритарці отримає", – переконаний народний депутат України від Партії регіонів Володимир Зубанов.

"Штаб планує отримати більшість по мажоритарних округах і більшість саме за списками", – додає керівник Центрального штабу об'єднаної опозиції ВО "Батьківщина" Олександр Турчинов.

Отримати більшість по мажоритарці опозиції може завадити внутрішня конкуренція. Попри заявлену солідарність "Батьківщина" і "УДАР" так і не змогли погодити кандатів в округах.

"Вже під час виборчого процесу ми вимушені будемо в будь-якому випадку визначити фаворита, і інші кандидати повинні будуть зняти свої кандидатури на користь цієї людини з однією метою – для того, щоб по конкретному округу переміг представник не від Партії регіонів", – переконаний заступник голови партії УДАР Віталій Ковальчук

Кандидатів по "мажоритарці" Батьківщина узгодила лише зі "Свободою"

Однак, в Об'єднаній опозиції на домовленість з УДАРом Віталія Кличка, схоже, вже не розраховують.

"190 округів мажоритарних будуть перкривати і перемагати представники об’єднаної опозиції "Батьківщина", 35 – представники всеукраїнського обєднання "Свобода", – розповів лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

"Після того, як окремі партії опублікували відповідні списки і не провели відповідні дослідження, я думаю, що предмет перемовин не з нашої сторони і не з нашої вини вичерпаний", – заявив голова ради об'єднаної опозиції ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Головною особливістю кампанії-2012 політологи називають саме повернення до мажоритарки. А от методи агітації залишилися партійні – переважно білборди та намети.

"До опозиції вимоги більші. Тому що, по-перше, їх набагато більше, а у влади конкуренції нема, влада йде однією колоною – Партія регіонів. Всі інші опозиціонери – вони всі у вишиванках, вони всі не люблять Януковича, і спробуй довести, чому ти не любиш його більше", – заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Згідно з останнім соціологічним опитуванням Центру Разумкова, рейтинги Партії регіонів та Об’єднаної опозиції практично рівні. До паралменту також потрапляє "УДАР" Кличка та комуністи. Шанси є також у партії Королевської та "Свободи". Водночас майже третина виборців або ще не визначились, або взагалі не планують голосувати.

"Залишається чималий резерв, чимала частка людей, які на вибори очевидно прийдуть, але як проголосують – невідомо, і власне, це свідчить про те, що результати ще будуть мінятись", – директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Потенційні парламентські партії вже запрягають. Партійні з’їзди для затвердження списків Партія регіонів, "Батьківщина" та КПУ проведуть вже в перший день перегонів. Партійці "Удару", "Свободи" та Королевської визначатимуться з цим питанням 1-го сепня. Офіційні результати виборів країна має дізнатися не пізніше 2 грудня.