Бостонський марафон "фінішував" терактом

Жертв - троє, серед них - восьмирічна дитина, поранених - майже дві сотні. Вибухи пролунали з інтервалом у кілька секунд, саме тоді, коли біля фінішу зібрались люди. В місті почалася паніка. ЗМІ повідомляли про десятки загиблих.

Ми чули ці два вибухи, вони прозвучали як два надзвичайно сильні удари грому. Це навіть у грудях відчувалося. І потім почалося пекло, сирени, люди бігають, ридають. Для мене як для людини, яка любить марафон і любить Бостон, було дуже непросто за цим усім спостерігати,
- колишній марафонець Роберт де Кастелла.

Одразу ж після вибухів стали з'являтися повідомлення про те, що в зоні інциденту виявили ще кілька бомб, які не здетонували. Це, своєю чергою, викликало ще більшу паніку. Щоправда, згодом ці дані спростували.

Важливо прояснити ситуацію – у Бостоні були дві і лише дві бомби. Місце події ретельно обшукали, але інших вибухових пристроїв, окрім тих, що спрацювали, не знайшли,
- губернатор Массачусетсу Деваль Патрік.

Бомби було зроблено в домашніх умовах, зі скороварок, начинених елементами ураження - залізними болтами та іншим металевим дріб'язком. У ФБР пояснили - таким чином злочинці намагалися завдати якомога більше шкоди оточуючим. Своєї мети терористи досягли - більше 10-ти людей перебувають у критичному стані, у багатьох постраждалих - відірвані кінцівки. Одразу ж після вибухів влада пообіцяла - розплати не уникнути.

Ось повідомлення, яке ми передаємо тим, хто несе за це відповідальність, усім, хто робить шкоду нашим людям. Так, ми знайдемо вас. І так, ви постанете перед судом,
- заявив Президент США Барак Обама.

Погоня за терористами з новими жертвами

За кілька днів влада встановила - терористи - вихідці з Росії, етнічні чеченці. Брати Царнаєви після вбивства поліцейського намагалися втекти від правоохоронців на території Бостонського університету.

Старший з двох братівТамерлан загинув на місці перестрілки, молодшому Джохару вдалося втекти. Та не далеко. Після кількагодинних пошуків, у яких було задіяно сотні агентів ФБР та поліцейських, злочинця знайшли. Він переховувався у катері на задвірках одного з будинків. Джохар почав запекло відстрілюватися, його важко поранили та затримали. Наразі правоохоронці повинні з'ясувати, що штовхнуло братів Царнаєвих на такий жахливий злочин.

У нас все ще залишилося багато запитань без відповідей. Серед них, чому молоді люди, які виросли і вчилися тут як частина нашої країни, вдалися до насильства. Як вони спланували та здійснили свої атаки? Чи хтось їм допомагав. Сім'ї загиблих заслуговують почути відповіді на ці запитання,
- вважає Президент США Барак Обама.

Бостонський теракт передбачив американський письменник Том Лонерган. У 2002 році він випустив книгу "пагорб горя". У повісті йдеться про змову терористів, які планували підірвати бомби під час бостонського марафону. Щоправда книга, на відміну від життя, мала щасливий кінець - там теракт зміг попередити місцевий детектив.